Leys, 100 jaar pioniers in ijzerwaren

Foto:

Tilburg – 2018 mag dan al een heel eindje gevorderd zijn, het is zeker nog niet te laat om stil te staan bij zo’n bijzonder feit als het 100-jarig bestaan van de firma Leys.
De groothandel in producten voor bouw en industrie telt ondertussen tien vestigingen in heel zuidwest-Nederland, maar vindt z’n oorsprong in het piepkleine ‘Spiekerwinkeltje’ in de Blauwstraat te Steenbergen (Noord Brabant).

‘Het nieuwe is beter dan het oude’

In 1918 stond het te boek als ‘het Spiekerwinkeltje’. George Leijs valt al gauw op in Steenbergse middenstandskringen, omdat hij voortdurend zijn voorraad inventariseert. Zo ontdekt hij dat de spullen die hij Van Heekelaer heeft overgenomen geen 2000, maar 3000 gulden waard zijn. Leijs betaalt het verschil netjes ‘terug’, maar krijgt stank voor dank. Heekelaer, die met z’n vrouw bij het jonge gezin Leijs inwoont, probeert hem meermaals te bedonderen. Uiteindelijk scheiden hun wegen en het duurt niet lang of de zaken gaan goed bij de vooruitstrevende ondernemer, wiens lijfspreuk ‘het nieuwe is beter dan het oude’ luidt.

‘Grootste winkelhuis van Steenbergen’

Ook zijn echtgenote, Jansje Vlietstra, werkt hard mee. Omdat zij ook de zorg voor de kinderen en het huishouden op zich neemt, wordt versterking gezocht en gevonden bij nicht Anna Homs voor het kantoorwerk en broer Piet Leijs, die als vertegenwoordiger de boer opgaat en met flinke orders thuis
komt. Het noopt de firma tot uitbreiding met een opslagloods. Het verlangen naar een grotere winkel groeit. In 1922 lukt het George Leijs om naar zijn zeggen ‘het grootste winkelhuis van Steenbergen’ te bemachtigen.

Groei

Eind 1928 volgt er alweer een uitbreiding van het pakhuis en in 1929 van de winkel. De strenge winter van dat jaar zorgt voor een torenhoge omzet, dankzij de handel in schaatsen. In 1933 neemt Leijs een cruciaal besluit door de oude school die aan zijn eigendom grenst te kopen en dus nóg verder uit te breiden. Daarvoor twijfelt hij of de tijd al dan niet rijp is om de boel in Steenbergen te verkopen en in de grote stad te beginnen. De succesvolle zakenman is echter aan Steenbergen gehecht geraakt en blijft hier.

Wederopbouw

In de tweede helft van de jaren dertig en zelfs in het begin van de oorlogsjaren is de expansiedrift van George Leijs niet te stuiten. Bij het 25-jarig bestaan in 1943, het jaar dat zoon Jan toetreedt tot het bedrijf, is de ijzerwarenhandel gegroeid van amper 40 naar ruim 3000 vierkante meter. De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog legt de onderneming ook geen windeieren, vanwege de grote behoefte aan bouwmaterialen, ijzerwaren, huishoudelijke artikelen, hang- en sluitwerk en gereedschappen. Al in 1946 wordt er een depot geopend in Bergen op Zoom.

Meer vestigingen

Voor de handel in en fabricage van stalen rolluiken, zonneschermen en onderdelen wordt in 1949 de I.M.A. (Industriële Maatschappij G. Leys & Co) opgericht, die onder leiding staat van schoonzoon J.P. Jukkenekke. De constructiewerkplaats aan de Klaverstraat blijkt al gauw te klein en ook vanwege de wens om zich centraler in ons land te vestigen, verhuist deze tak in 1951 naar Gouda (in 1972 gevolgd door een tweede productielocatie voor aluminium zonweringen in Oldenzaal). In 1950 heeft
Leijs overigens al de gerenommeerde ijzerwarenzaak Rond in Gouda overgenomen. Helemaal in zijn nopjes is George met de komst van het filiaal in Breda, in 1966, waar immers zijn roots liggen en waar hij in 1954 ook weer is gaan wonen.

Overname

In 1980 is het ‘Spiekerwinkeltje’ van weleer uitgegroeid tot een grote speler met zestig personeelsleden. Jan ontwikkelt zich bovendien als pionier op het gebied van computers en automatisering. In navolging van zijn vader staat hij dus open voor nieuwe ontwikkelingen en inzichten. De geschiedenis van het familiebedrijf eindigt als zodanig in 1986. Dochter Jacqueline heeft eraan geproefd, maar besluit de zaak niet voort te zetten. Jan nadert de pensioengerechtigde leeftijd en vindt in de Pallieter Holding uit Eindhoven een uitstekende overnamekandidaat.

Grote speler

De naam Leys blijft bestaan en in de geest van de oprichter en zijn zoon, groeit de onderneming ook daarna alsmaar door. In 1997 verhuizen het hoofdkantoor en het centrale magazijn naar Roosendaal en sinds 2009 is de ‘handelsnaam’ Leys onderdeel van Polvo B.V., dat tegenwoordig vanuit Moerdijk opereert en van vele markten thuis is. Anno 2000 is Leys ook te vinden in Tilburg. Aan de Kranenberg 9 is men met een ruim opgezette winkel vertegenwoordigt en worden alle klanten met open armen ontvangen. Zowel in traditioneel hang- en sluitwerk als op het gebied van elektronische toegangscontrole, persoonsalarmering en deurautomatiek is ‘Leys’ een vooraanstaande én uiterst vooruitstrevende speler in deze markt.

100 jaar Leys

Op woensdag 10 oktober vieren we op de vestiging Tilburg het 100 jarig bestaan. Alle klanten en overige belangstellende worden hierbij uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in onze winkel aan de Kranenberg 9 te Tilburg. Vanaf 16.00 uur zullen we onder het genot van een hapje en een drankje toasten op dit heugelijke
feit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen