Horecaboot de Albatros dreigde te zinken

31 mei , 15:44 Nieuws
01 2
Jack Brekelmans
Dankzij het alerte handelen van een oplettende voorbijganger en de snelle inzet van de brandweer is donderdagavond een historisch schip in de Tilburgse Piushaven gered van de ondergang. De meer dan 100 jaar oude boot, de Albatros, maakte water door een defecte waterleiding, waardoor er al een meter water in de boot stond.
De brandweer werd rond 23:00 uur gealarmeerd door havenmeester Saskia Janssen, die op haar beurt was gewaarschuwd door een voorbijganger die de zorgelijke situatie had opgemerkt. Bij aankomst bleek de ernst van de situatie al snel duidelijk: de Albatros dreigde te zinken.
De brandweerlieden forceerden de toegangsdeur van de boot en sloten de defecte waterleiding af. Vervolgens werd met behulp van de tankautospuit gestart met het leegpompen van het water. Na een uur leegpompen was de boot gestabiliseerd en kon het zinkende gevaar worden afgewend.
Helaas heeft de metershoge waterstand in de boot aanzienlijke schade aan het interieur veroorzaakt. De Albatros, die voorheen werd gebruikt voor feesten, evenementen en bedrijfsborrels, staat nu te koop of te huur. De oorzaak van het lek is nog onbekend.
Dankzij de waakzaamheid van de voorbijganger, het kordate optreden van havenmeester Janssen en de snelle inzet van de brandweer is een uniek stuk Tilburgs erfgoed gered van een rampzalige zinking.