Partneralimentatie: let op de indexering!

Foto: BreAss

Hoe zit het met de jaarlijkse indexering van partneralimentatie? Johannie Brenders van BreAss geeft uitleg.

Partneralimentatie

Ontvang je partner- en/of kinderalimentatie? Wist je dat je in dat geval recht hebt op jaarlijkse indexering? Johannie Brenders, financieel adviseur bij BreAss: “De indexering van partneralimentatie gaat vaak maar om tientjes per jaar. Maar jaarlijks wordt de indexering opnieuw berekend over het nieuwe bedrag. Dit kan in de loop der jaren oplopen tot honderden euro’s die je misloopt als je de jaarlijkse indexering niet meeneemt in de alimentatie. ”

Waarom is er indexering op alimentatie?

Johannie: “Ieder jaar worden zowel de kinder- als de partneralimentatie een stukje hoger. Dit heet de indexering. Het is wettelijk bepaald dat de alimentatiebedragen jaarlijks worden aangepast. De reden hiervan is dat de prijzen en lonen elk jaar stijgen door inflatie. Zonder de indexering toe te passen doet je jezelf als ontvanger, of als betalende partij je ex-partner en/of kinderen, tekort.”

Is de indexering alimentatie verplicht?

Johannie: “De kinder- en de partneralimentatie moeten ieder jaar worden verhoogd. Dit heet de wettelijke indexering. In november wordt door de Minister van Justitie bekend gemaakt met welk percentage de alimentatie moet worden verhoogd. De verhoging van de kinderalimentatie is verplicht. De verhoging van de partneralimentatie is niet verplicht, zodra u dat in het convenant (document waar de afspraken in staan) uitsluit. Voor 2022 bedraagt het percentage van de indexering alimentatie 1,9%. Dit betekent dus dat het bedrag dat het afgelopen jaar betaald werd, vanaf 1 januari 2022 wordt verhoogd met 1,9%.”

Hoe indexeer je alimentatie?

Johannie: “Het indexcijfer alimentatie hangt af van de gemiddelde stijging van lonen in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent ieder jaar het cijfer. Het percentage kan dus per jaar verschillen. Ex-partners zijn wettelijk verplicht elkaar te onderhouden. Bij het vaststellen van partneralimentatie wordt meestal rekening gehouden met de draagkracht van de ex-partner die om partneralimentatie wordt gevraagd. Hebben jullie kinderen, dan gaat kinderalimentatie altijd voor.” Je kunt de partneralimentatie in onderling overleg regelen, maar het kan ook met de hulp van een mediator zoals Johannie Brenders Kom je er niet samen uit dan bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie.

Meer informatie?

Meer weten over alimentatie, indexering of advies bij scheiding? Johannie Brenders van BreAss helpt je graag verder! Haar telefoonnummer is 0162 – 317660. Kijk voor meer informatie op de onderstaande link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen