Minder echtscheidingen door corona blijkt uit onderzoek

Foto:

Door de coronapandemie is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen, zo blijkt uit onderzoek van vFAS.

Scheiden in coronatijd

Volgens de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) is er een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen, zo blijkt uit onderzoek onder 300 leden. Dat komt mede door de coronapandemie legt mediator en scheidingsbemiddelaar Johannie Brenders van BreAss uit: “Financiële onzekerheid en zorgen om huisvesting spelen volgens driekwart van de ondervraagden een rol. Ook kinderen die de laatste maanden veel thuis waren, lijken een aanleiding om niet direct de knoop door te hakken.” Uit het onderzoek blijkt dat maar liefs 70% van de ondervraagde advocaten denkt dat als gevolg van de coronacrisis het aantal echtscheidingsaanvragen in de tweede helft van het jaar zal toenemen.

Duidelijkheid en advies

Johannie: “Als mediator help ik mensen tijdens dit traject. Want, hoe pak je een scheiding nu eigenlijk aan? En hoe moet het met de financiën, huisvesting en de kinderen?” Er komen een hoop vragen op je af op het moment dat jullie (of één van de partners) besluiten om uit elkaar te gaan. Johannie: “Een advocaat werkt vaak voor één partij. Als mediator werk ik voor en met beide partijen samen. Ik zet, net als een advocaat, afspraken op papier om een scheiding te voltooien. Mediation is voordeliger. Je maakt samen een plan en zorgt voor goede afspraken en verdeling. Verloopt de scheiding via een advocaat, dan beslist de rechter. Vaak grijpen mensen dan mis en krijgen ze niet wat ze eigenlijk willen.”

Wat doet een mediator niet?

Een mediator ontbindt geen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat wordt in Nederland alleen door de rechter gedaan. Johannie: “Ik maak een plan voor de rechter, ofwel een convenant. Alle partijen tekenen dat bij mij op kantoor. Uiteraard geheel volgens de richtlijnen van het RIVM, zoals bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand. Vervolgens gaat het via mij naar een advocaat die het vervolgens naar de rechter stuurt. Op het BreAss kantoor kunnen alle mediation gesprekken doorgang vinden. Ook de omgangsregeling betreft de kinderen kan ik tijdens deze Corona periode gewoon vastleggen.” Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op met BreAss op telefoonnummer 0162 – 317 660 of kijk op de onderstaande website.

Reacties