In het huishouden komen veel kosten om de hoek kijken. Denk aan het doen van de boodschappen, de abonnementen en de hypotheek. Dit soort kosten kunnen zich ongemerkt opstapelen en dat is natuurlijk niet fijn. Het doen van een paar slimme aanpassingen en checks kan er vaak voor zorgen dat je al meteen kunt besparen. Het is daarom slim om een uitgavencheck te doen en zo geld te kunnen besparen. Hieronder geven we je dan ook vijf tips waar je aan kunt denken.
Tip 1: Controleer je abonnementen en vaste lasten
In ieder huishouden lopen wel een aantal abonnementen. Sommige zijn dan ook erg belangrijk om te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het internet- en televisieabonnement. Maar het kan ook zijn dat je veel abonnementen hebt lopen die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn als gedacht. Denk bijvoorbeeld aan de streamingdiensten, tijdschriften en andere lidmaatschappen waar je eigenlijk niet veel gebruik van maakt. Door deze op te zeggen, kun je maandelijks al meteen heel wat besparen.
Het is ook slim om de vaste lasten eens te checken. Hoeveel betaal je bijvoorbeeld voor jouw energiecontract? Wellicht ben je bij een andere energieleverancier wel goedkoper uit. Houd hierbij natuurlijk wel altijd rekening met de voorwaarden.
Tip 2: Bespaar op energie en water
Om voort te borduren op het energiecontract: het is naast checken of je bij een andere leverancier goedkoper energie kan afnemen, ook slim om eens te kijken naar jouw gebruik. Je kunt bijvoorbeeld met een aantal eenvoudige oplossingen al besparen op energie en water. Maak bijvoorbeeld gebruik van ledlampen. Deze lampen zijn energiezuinig en gaan lang mee.
Ook is het slim om korter te douchen, want zo kun je besparen op zowel gas als water. Daarnaast kan radiatorfolie helpen om de warmte in de kamer beter te behouden, waardoor je minder gauw de verwarming een graadje hoger hoeft te zetten en hierop dus kunt besparen.
Bekijk de snelle bespaartips om erachter te komen op welke eenvoudige manieren jij energie en water kunt besparen.
Tip 3: Voorkom verborgen onderhoudskosten in huis
Een andere tip is om preventief onderhoud in huis uit te voeren. Hiermee kun je eventuele dure reparaties en dus verborgen onderhoudskosten op de lange termijn zien te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het cv-onderhoud en dakgootreiniging. Je kunt ook jaarlijks een huischeck uitvoeren om te zien wat extra onderhoud kan gebruiken, zodat je ook grip krijgt op de onderhoudsklussen.
Tip 4: Let op de kleine dagelijkse uitgaven
Als je iedere dag iets uitgeeft, kan dat op een gegeven moment behoorlijk opstapelen. Als je iedere dag lunch koopt op je werk, kan dat maandelijks heel wat geld kosten. Dit is natuurlijk zonde, want je kunt ook eenvoudig een lunchtrommel meenemen vanuit huis. Ditzelfde geldt voor veel meer uitgaven.
Denk bijvoorbeeld aan impulsaankopen in de supermarkt. Koop geen onnodige dingen, maar koop alleen producten die je echt nodig hebt voor die week. Maak bijvoorbeeld van tevoren een lijstje om te voorkomen dat je meer meeneemt dan je in eerste instantie had bedacht.
Tip 5: Vergelijk verzekeringen voor de beste premie
Verzekeringen: iedereen heeft ermee te maken en verzekeringen heb je nou eenmaal nodig. Hier zitten overigens wel kosten aan verbonden, maar deze kosten en de bijbehorende dekking zijn niet bij iedere verzekeraar gelijk. Door te vergelijken kom je erachter wat de verzekeraars precies aanbieden.
Bij Alpina vergelijk je meerdere aanbieders voor onafhankelijk advies. Misschien kom je er via deze weg wel achter dat de kosten omlaag kunnen, of dat je bij een andere verzekeraar een betere dekking kunt hebben voor dezelfde premie. Zo kun je besparen op de vaste lasten. Dit kun je doen voor al jouw verzekeringen, denk bijvoorbeeld aan de autoverzekering, zorgverzekering en woonverzekering.