Nieuwe regeling partneralimentatie vanaf 2020

Foto:

Advertorial Vanaf 2020 verandert de regeling rondom partneralimentatie. De periode van zorgplicht die ex-echtgenoten voor elkaar hebben wordt vanaf die datum drastisch ingekort.

Johannie Brenders van BreAss mediation en financiële diensten legt uit wat er precies gaat veranderen en welke uitzonderingen er zijn. Ook vertelt ze waarom: “De politieke partijen die het initiatief namen voor deze wijziging, vonden de huidige regeling niet meer van deze tijd”.

Partneralimentatie is een bedrag dat je na een scheiding moet betalen, indien je ex-partner zichzelf financieel niet kan onderhouden. Let op: dit gaat niet over kinderalimentatie. Dat is iets heel anders en gaat altijd vóór partneralimentatie. Brenders: “Partijen vonden het vaak onterecht om 12 jaar alimentatie te betalen voor ex-partners. De wijziging moet hen stimuleren hun eigen leven weer op te pakken en te zorgen voor eigen inkomsten.”

Wanneer betaal je partneralimentatie?
“Partneralimentatie betaal je na een echtscheiding of het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Voorwaarde is dat er een groot verschil is in inkomen, waardoor een van de twee zichzelf in de nieuwe situatie niet kan onderhouden. Als (ex)-partners heb je volgens het Nederlands recht namelijk een onderhoudsplicht naar elkaar. Samen met je ex maak je afspraken over de hoogte van het bedrag en de duur van de alimentatie. In de meeste gevallen gebeurt dit samen met een mediator zoals BreAss, een advocaat of notaris. In sommige gevallen doet een rechter hier uitspraak over.”

Lees het volledige artikel op de website van BreAss. Je leest hier onder meer:
– Hoe de hoogte van partneralimentatie bepaald wordt
– Wat er precies verandert in 2020 (en wat de uitzonderingen zijn)
– Voorbeeldsituaties

Ga je scheiden en heb je meer vragen over jouw situatie?
Neem dan contact op met Johannie Brenders van BreAss (KLIK HIER)

Reacties