Start aanleg bekkenvistrap bij stuw Reuverlaan in de Reeshof

01 okt , 16:36 Nieuws
00
Op maandag 30 september start waterschap Brabantse Delta met de aanleg van een bekkenvistrap bij de stuw aan de Reuverlaan in de Reeshof. Deze vistrap zorgt ervoor dat vissen vrij kunnen migreren tussen het Wilhelminakanaal en de Oude Leij, zonder belemmeringen. De werkzaamheden zullen ongeveer acht weken duren.

Belang van de vismigratie

Zoetwatervissen migreren om zich voort te planten en hebben verschillende leefomgevingen nodig. Ze zwemmen stroomopwaarts naar plantenrijke wateren. Bij de stuw aan de Reuverlaan werd hun reis echter onderbroken. Aangezien deze stuw nodig is om het waterpeil in de Dongevallei te beheren, wordt er nu een bekkenvistrap aangelegd om de vissen een doorgang te bieden.

Wat is een bekkenvistrap?

De bekkenvistrap werkt als een soort 'trap' van water, waarbij elke drempel het water 5 cm laat zakken. Tussen de drempels bevinden zich bekkens waar vissen kunnen rusten. Door de openingen in de drempels ontstaat een lokstroom, die de vissen helpt hun weg te vinden.
De vistrap zorgt ervoor dat de waterstand in de Dongevallei stabiel blijft. Tijdens droge periodes kan de vistrap worden afgesloten om het water vast te houden.

Werkzaamheden en planning

Tijdens de werkzaamheden blijven de wegen toegankelijk, met verkeersregelaars voor de aan- en afvoer van materialen. Het werk wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf G. van der Ven BV en zal eind november of begin december 2024 gereed zijn.

Seizoensgebonden vismigratie

Vissen migreren meestal in het voorjaar. Met de bekkenvistrap bij de Reuverlaan en de vissluis bij de stuw Dalemdreef-Spoorbaan kunnen vissen hun reis voortzetten naar De Oude Leij en zelfs richting België, wat de vispopulatie en waterkwaliteit bevordert.

Samenwerking

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese POP3-subsidie, het Groen Ontwikkelfonds Brabant BV, en financiële steun van de provincie Noord-Brabant.
4o