Huizenprijzen bereiken nieuw hoogtepunt: grootste stijging in bijna twee jaar

23 jul , 10:46 Nieuws
te koop bord tips verkoop huis
De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw aanzienlijk gestegen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dit is de grootste stijging in bijna twee jaar. Kopers betaalden in juni gemiddeld 441.112 euro voor een bestaande woning, wat een stijging van 1,3 procent is ten opzichte van de maand ervoor.
De woningmarkt blijft zeer krap, met een groter aantal mensen dat een huis wil kopen dan het aantal huizen dat te koop staat. Hierdoor zijn de prijzen tot ongeveer twee jaar geleden sterk gestegen, en moesten potentiële kopers vaak boven de vraagprijs bieden. Daarna daalden de prijzen enigszins door de hogere hypotheekrente. Sinds juni 2023 zijn de huizenprijzen echter weer aan het stijgen. In juni 2024 lagen de prijzen volgens het CBS gemiddeld 3,2 procent hoger dan bij de vorige piek in juli 2022.
De huidige prijsstijging is naast het huizentekort ook te danken aan grote loonstijgingen en veel overgebleven spaargeld uit de coronaperiode. Hierdoor kunnen mensen meer bieden op een woning. Het aantal woningtransacties is echter afgenomen. Volgens het Kadaster werden in juni 14.662 woningtransacties geregistreerd, bijna 12 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste helft van 2024 werden 92.383 woningen verkocht, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldde begin juli al dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal door de krappe woningmarkt tot het hoogste niveau ooit zijn gestegen. Volgens de NVM bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen afgelopen kwartaal 468.000 euro, een stijging van 7,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. De makelaars spraken van een "uitzonderlijke" toename, omdat een dergelijke stijging sinds het begin van de metingen in 1995 slechts een keer eerder is voorgekomen. Anders dan de CBS-cijfers, die gebaseerd zijn op het moment van registratie door de notaris, zijn de NVM-cijfers gebaseerd op het moment van het ondertekenen van het koopcontract. Hierdoor signaleren makelaars vaak eerder trends.