Ergernissen in binnenstad structureel aanpakken

08 dec 2020, 14:12 Nieuws
testwijk binnenstad bij 1478effd05
Gemeente Tilburg

Afgelopen half jaar liep een experiment van de gemeente, Binnenstad Management (BMT) Tilburg en Groen Xtra om de grootste ergernissen van bewoners, ondernemers en bezoekers in de openbare ruimte aan te pakken. Het experiment was succesvol en krijgt een vervolg.

In het experiment zijn de grootst ergernissen van bewoners, ondernemers en bezoekers aangepakt. Het gaat dan om zwerfvuil, peuken, kauwgom, stickers en graffiti. Sinds juni dit jaar is het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in de binnenstad veranderd. "Waar we ons voorheen moesten houden aan strakke voorschriften, kregen we de afgelopen maanden meer ruimte om samen met BMT, binnen hetzelfde budget, een schonere binnenstad te krijgen." aldus Bas van de Kamp van Groen Xtra. Hierbij lag het accent op de hoofdroutes, zoals bijvoorbeeld de Heuvel en de Willem II Straat.

De proefperiode was voor alle deelnemers een succes. Daarom wordt vanaf januari 2021 gewerkt met een structureel uitvoeringsplan. Door zichtbare aanwezigheid in het gebied en maandelijks schouwen, kan snel actie worden ondernomen op hotspots en vervuiling. De ervaring leert dat een schoon en goed onderhouden openbaar gebied gebruikers motiveert om hun omgeving ook schoon en vrij van zwerfvuil te houden.

Schouwronde

Weten wat er in de openbare ruimte gebeurt, maar ook wat de mensen in de stad daarvan vinden, bleek heel belangrijk bij het experiment. Daarom maakten de betrokken partijen maandelijks een schouwronde in de binnenstad. Belangstellenden zoals bewoners, winkeliers en verantwoordelijk wethouder Mario Jacobs zijn hierbij aangehaakt. Tijdens de schouwrondes werd via een speciaal ontwikkelde schouw-app alles vastgelegd en werden acties uitgezet. Alles met als doel om het beheer van de openbare ruimte steeds beter af te stemmen op de wensen van de mensen in de stad. Jannet Wouters, BMT: "Het schoonhouden van de binnenstad is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wij motiveren en spreken ondernemers en pandeigenaren aan om ook actief deel te nemen en kritisch te kijken naar het schoon, heel en aantrekkelijk houden van hun pand, directe omgeving of terras."

Samen werken aan een schoon en leefbaar Tilburg

Dit experiment is een van de vele experimenten van de gemeente in het afgelopen jaar op plekken in de stad. Mario Jacobs, wethouder openbare ruimte: "De gemeente investeert extra in een schone, groene, goed onderhouden openbare ruimte waar we prettig met elkaar kunnen wonen, leven en samenzijn. Dat doen we door samen met onze inwoners en ondernemers te bepalen waar en welke actie nodig is. We gaan niet meer investeren, maar zoeken naar efficiëntere manieren om te werken. Dat bedenken en testen we in en met onze stad. De openbare ruimte is tenslotte niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente. Met elkaar zorgen we voor een schoon en leefbaar en groen Tilburg."

Huisvader

Doordeweeks is Paul, een medewerker van Groen Xtra, als een soort ‘huisvader’ zichtbaar in de binnenstad aan de slag. Hij kent het er als geen ander en richt zich specifiek op het schoonhouden van de hoofdroutes. Daarvoor heeft hij speciale apparatuur bij zich, waarmee hij de meeste schoonmaakklusjes direct aanpakt. Het schoonhouden van ‘zijn stukje Tilburg’ is natuurlijk het allerbelangrijkst, maar ook het persoonlijk contact en de gebruikers van de binnenstad verder helpen, draagt bij aan een prettige beleving van dit gebied. "Soms voel ik me wel eens een soort gids of aanspreekpunt, maar dat komt de gastvrijheid alleen maar ten goede", zegt Paul.