Brabantse muskusrattenbestrijding boekt succes: populatie flink afgenomen

23 jan , 12:35 Nieuws
679229f5afd70

In Noord-Brabant wordt voortvarend gewerkt aan het terugdringen van de muskusrattenpopulatie. Sinds de landelijke afspraak in 2019 om tegen 2034 "nagenoeg geen muskusratten" meer te hebben, laat de provincie zien dat deze ambitie haalbaar is. Terwijl het aantal gevangen muskusratten landelijk groeit, daalt het in Brabant gestaag.

Muskusratten

In 2024 werden in de regio Brabantse Delta slechts 493 muskusratten gevangen, een forse daling ten opzichte van de 1.759 vangsten in 2022. Ook in de regio’s Aa en Maas en De Dommel is sprake van een daling in de populatie. Deze resultaten laten zien dat de Brabantse aanpak werkt. Bestrijders werken in dienst van Waterschap Brabantse Delta en voeren ook opdrachten uit voor de waterschappen Aa en Maas en De Dommel. Samen zorgen zij voor een efficiënte bestrijding van deze niet-inheemse dieren, die door hun graafgedrag dijken en kades verzwakken.

Innovatieve methode

Sinds 2024 maakt Noord-Brabant gebruik van een innovatieve methode om muskusratten op te sporen. Door watermonsters te analyseren op DNA-sporen, kunnen bestrijders snel vaststellen of muskusratten in een bepaald gebied aanwezig zijn. Dit voorkomt onnodige vangacties en verhoogt de efficiëntie van de aanpak. Met deze vooruitstrevende werkwijze, gecombineerd met goede samenwerking tussen waterschappen en regelmatige evaluatie van de strategieën, onderscheidt Noord-Brabant zich van andere provincies.

Integrale aanpak

De successen zijn het resultaat van een integrale aanpak, waarbij niet alleen op korte termijn wordt gekeken naar vangsten, maar ook naar de ecologische en economische effecten op lange termijn. Met oog voor innovatie en samenwerking is de provincie op de goede weg naar een toekomst zonder muskusratten. Noord-Brabant blijft zich inzetten om de landelijke doelstelling van 2034 te halen, en de resultaten tot nu toe bieden alle reden voor optimisme.