Jongvolwassenen in Brabant voelen prestatiedruk, stress en maken zich zorgen over maatschappelijke thema's, maar beschrijven zichzelf opvallend vaak als gelukkig. Tegelijkertijd laten de cijfers uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 zien dat de mentale gezondheid fragiel blijft, met name bij stijgende leeftijd. De monitor, uitgevoerd door de Brabantse GGD’en, biedt inzichten in de gezondheid, leefstijl en het welzijn van ruim 22.700 jongeren tussen 16 en 25 jaar.
Hoewel prestatiedruk en stress een prominente rol spelen, voelt bijna twee derde van de ondervraagden zich vaak tot voortdurend gelukkig. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2022. Tegelijkertijd geeft ruim een kwart van de jongeren aan soms tot vaak serieuze gedachten te hebben over suïcide. Dit onderstreept de noodzaak om mentale gezondheid bij jongeren te blijven ondersteunen. Oudere jongvolwassenen ervaren meer druk en stress, terwijl hun gevoel van geluk afneemt. Vrouwen rapporteren vaker stress dan mannen, die op hun beurt hoger scoren op geluk. Het vertrouwen van jongeren in de toekomst is relatief hoog, maar zorgen over maatschappelijke thema’s drukken op hun gemoed. Lokale kwesties, zoals de woningmarkt en stijgende prijzen, baren twee derde van de jongeren zorgen. Wereldwijde thema’s, zoals klimaatverandering en oorlogen, houden een derde van hen bezig. Deze zorgen nemen toe naarmate de leeftijd stijgt.
Opvallend is dat Brabantse jongeren vaker drinken dan hun leeftijdsgenoten elders in Nederland. Bij de 16- en 17-jarigen heeft bijna twee derde in de afgelopen maand alcohol genuttigd. Bij zware drinkers spant de leeftijdsgroep van 18 tot 20 jaar de kroon. Wat betreft roken en vapen is een gemengd beeld zichtbaar. Hoewel minder jongeren in Brabant roken dan landelijk gemiddeld, is het gebruik van e-sigaretten (vapen) juist hoger. Bijna een kwart van de 16- en 17-jarigen heeft ervaring met vapen. Naarmate jongeren ouder worden, neemt het vapen af en het traditionele roken toe. Het aantal jongeren dat beweegt of sport is toegenomen sinds 2022. Toch blijft een kwart van de jongeren wekelijks inactief, en meer dan een kwart heeft overgewicht. Oudere jongeren sporten minder vaak, wat extra aandacht voor een actieve leefstijl vraagt.
De coronapandemie heeft bij een derde van de Brabantse jongvolwassenen blijvende negatieve gevolgen voor hun mentale gezondheid. Ze ervaren moeilijkheden in sociale contacten en voelen zich vaker eenzaam. Toch zijn er ook positieve gevolgen, zoals een beter gevoel van zelfontwikkeling. Volgens Thérèse Claassen, directeur publieke gezondheid van GGD Hart voor Brabant, bevestigen deze resultaten het belang van blijvende preventie: "We moeten jongvolwassenen helpen weerstand te bieden tegen de verleidingen van de tabaks- en alcoholindustrie en de prestatiedruk waar ze mee te maken hebben. Preventie moet aansluiten bij hun belevingswereld en hun zorgen."