VVD wil fatbikes behandelen als bromfietsen

Foto: Pexels

De landelijke VVD roept op om de wetgeving aan te passen zodat fatbikes als bromfietsen worden behandeld voor de veiligheid.

Fatbikes

Volgens VVD-Kamerlid Hester Veltman moeten fatbikes dezelfde regelgeving krijgen als bromfietsen. Dit betekent dat bestuurders een helm moeten dragen, een rijbewijs nodig hebben, en minimaal 16 jaar oud moeten zijn. Met dit voorstel wil de VVD overlast door fatbikes verminderen en de veiligheid verhogen. Veltman uitte haar zorgen in het AD, wijzend op het gemak waarmee deze elektrische fietsen met dikke wielen kunnen worden opgevoerd, ondanks de huidige maximumsnelheid van 25 kilometer per uur en het ontbreken van een leeftijdsgrens of helmplicht.

Hip hebbedingetje

Veltman bekritiseert de vele ongelukken waarbij fatbikes betrokken zijn en noemt ze een “hip hebbedingetje” dat vooral jonge tieners aantrekt. Ze begrijpt de verleiding voor kinderen om zonder helm en rijbewijs te rijden, maar vindt het onverantwoord dat er geen leeftijdsgrens is. Ze roept op om de wetgeving aan te passen zodat fatbikes als bromfietsen worden behandeld. Volgens haar is het noodzakelijk om realistisch te zijn en de veiligheidsrisico’s serieus te nemen.

Opvoersetjes

Haar partijgenoot, minister Mark Harbers (Infrastructuur), heeft al maatregelen genomen door opvoersetjes voor fatbikes te verbieden. Echter, de PVV, die de volgende minister levert, lijkt niet voor verdere beperkingen te zijn. PVV’er Hidde Heutink sprak zich vorige week uit tegen een minimumleeftijd en pleitte voor strikte handhaving van het opvoerverbod in plaats van nieuwe regels.

  • bron: Nieuws.NL / ANP
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen