112

Verdachten in Spanje en Tilburg aangehouden voor drugshandel en witwassen

Foto:

TILBURG – Op dinsdag zijn vier verdachten aangehouden voor de handel in verdovende middelen en witwassen. Bij invallen in Nederland en Spanje zijn drugs, geld en ook een vuurwapen aangetroffen.

De verdachten kwamen in beeld op basis van onderschepte cryptocommunicatie die gevoerd werd via het Sky ECC platform. In 2022 slaagden opsporingsdiensten erin om toegang te verkrijgen tot miljoenen berichten van gebruikers van het platform Sky ECC.

Met de informatie die voorhanden was kregen politie en justitie zicht op een criminele samenwerking tussen de vier aangehouden verdachten. Het ging dan over de handel in en de export van cocaïne en witwassen.

Dit onderzoek beperkte zich niet alleen tot Nederland. Er werd ook nauw samengewerkt met de Spaanse Policia Nacional. Op dinsdag vonden er gelijktijdig invallen plaats in Nederland en Spanje. In Nederland waren de invallen in vijf woningen en twee bedrijfspanden, allen in Tilburg. Hierbij zijn vier mannen aangehouden in de leeftijd van 33 tot 67 jaar. Bij de doorzoeking van deze locaties zijn verdovende middelen in beslag genomen, waaronder cocaïne en synthetische drugs. Daarnaast zijn forse contante geldbedragen en ook twee vuurwapens in beslag genomen, naast twee dure auto’s.

In Spanje werden in Marbella twee woningen doorzocht. Daarbij zijn tientallen kilo’s hash in beslag genomen en is er in een woning in Marbella contant geld in beslag genomen, naast gegevensdragers en administratie. In Spanje waren Nederlandse agenten aanwezig voor de ondersteuning van de doorzoeking door de Policia Nacional.

Het onderzoek is nog in volle gang. De verdachten zullen vrijdag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris te Rotterdam.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen