Twee op de drie geeft vakantiegeld niet uit aan vakantie

Foto: Pixabay

Minder dan één op de drie van de Nederlanders is van plan het vakantiegeld ook daadwerkelijk aan een vakantie uit te geven.

Vakantiegeld

Deze maand ontvangen veel Nederlanders hun vakantiegeld. De meesten weten ook al waar ze dit aan gaan besteden. Opvallend: minder dan één op de drie is van plan het geld ook daadwerkelijk aan een vakantie uit te geven. Dat blijkt uit een panelonderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl onder tweeduizend Nederlanders, uitgevoerd door veldwerkbureau Panel Inzicht.

Iets anders dan vakantie

Vorig jaar berichtte het Nibud dat het vakantiegeld steeds vaker voor andere doelen dan vakanties wordt ingezet. Dit jaar gebruikt ruim 64 procent van Nederland het vakantiegeld al dan niet deels voor iets anders dan een vakantie. Waar een groot deel ervoor kiest het vakantiegeld op de spaarrekening te zetten, wendt 6,4 procent het aan om hun woning te verduurzamen. Eén op twintig ondervraagden gebruikt het vakantiegeld voor de aanschaf van een nieuw interieur en een vergelijkbaar percentage stopt het in de aanschaf van een andere auto.

Verschillen tussen man en vrouw

Tussen mannen en vrouwen zijn op dit vlak nauwelijks verschillen, behalve als het gaat om de aanschaf van een nieuwe auto. 6,6 procent van de mannen is dit van plan, tegen 3,3 procent van de vrouwen. Gekeken naar de verschillende leeftijdscategorieën valt op dat in de categorie 40 – 49 jaar het percentage dat van het vakantiegeld op vakantie gaat het hoogst is. Twintigers en dertigers kiezen daarentegen relatief vaak voor sparen, waarbij een nieuwe auto in de categorie 30 – 39 ook populair is vergeleken met de andere leeftijdsgroepen. Het verduurzamen van de woning wordt juist door twintigers het meest genoemd, terwijl de oudere ondervraagden (50 – 59 en 60 – 69 jaar) vaak nog niet weten waar ze het vakantiegeld aan zullen besteden.

Reacties

Cookieinstellingen