Proef met sorteren afval bij milieustraat Albion

Foto: Gemeente Tilburg

Tilburg zet vanaf 1 januari 2023 weer een stap naar het doel om in 2045 helemaal circulair te zijn. Bij de milieustraat aan de Albionstraat sorteren medewerkers het afval en halen er de nog bruikbare materialen uit.

De medewerkers van de milieustraat, La Poubelle en Prospects at Work zorgen dat de (onderdelen van) producten weer een nieuw leven krijgen.

Wat is circulair?

Circulair betekent dat we nieuwe producten maken van oude producten en daarbij geen afval overhouden. Je gebruikt de grondstoffen dus steeds weer opnieuw. Hergebruik is goed voor het milieu, omdat we dan niet steeds grondstoffen uit de aarde halen.

Hoe werkt het voortaan bij de milieustraat Albion?

  • Je maakt net als anders een afspraak voor je bezoek aan de milieustraat.
  • Je komt met je QR-code en geldige milieupas naar de milieustraat.
  • Voordat je bij de slagboom komt, kijkt een medewerker of je spullen brengt die geschikt zijn voor hergebruik of recycling. Als dat zo is word je met je auto naar de  hal begeleid waar medewerkers helpen bij het scheiden en innemen van de goederen.
  • Deze spullen/goederen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Bijvoorbeeld door ze ter verkopen in de kringloopwinkel. Ook kan het zijn dat spullen uit elkaar gehaald worden in diverse onderdelen, die dan ook weer hergebruikt worden. Ook worden spullen gerepareerd voor hergebruik.
  • Als hier al jouw spullen al worden ingenomen, kun je weer vertrekken zonder dat je op de milieustraat bent geweest. Je gebruikt dus geen “bezoektik” op je milieustraatpas én je levert een positieve bijdrage aan het milieu.
  • Blijven er toch nog zaken over voor de milieustraat, dan word je doorgestuurd naar de milieustraat waar je met je gemaakte afspraak en milieupas meteen terecht kunt.

Ook op de milieustraat is het scheiden van de diverse afvalstromen van groot belang. Het doel is immers zo weinig mogelijk restafval, schone afvalstromen voor zoveel mogelijk recycling en zo laag mogelijke kosten voor inwoners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen