De eeuwige vraag: welke kantoorprinter is het beste?

Foto: Pixabay

Hoewel ons leven steeds digitaler wordt en onze kantoren steeds minder papier gebruiken, blijft het soms handiger om toch dingen te kunnen printen. Soms gaat het om contracten die niet digitaal ondertekend kunnen of mogen worden, een andere keer is het een formulier dat per post opgestuurd moet worden, en af en toe is het simpelweg een kwestie van voorkeur. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een kantoorprinter? Wat zijn de verschillen tussen een inkjetprinter en een laserprinter? In dit artikel leggen we het uit!

Een inkjetprinter of laserprinter op kantoor?

Inkjetprinters en laserprinters variëren nogal van elkaar. Het is belangrijk dat je de verschillen tussen de twee soorten kent alvorens je een kantoorprinter aan gaat schaffen. In sommige gevallen is een inkjetprinter goedkoper, terwijl in andere gevallen een laserprinter weer voordeliger is.

Een inkjetprinter: goede kwaliteit tegen een vriendelijke aankoopprijs

Een inkjetprinter gebruikt cartridges. Deze bevatten inkt en moeten vervangen worden wanneer ze leeg zijn. De meeste inkjetprinters gebruiken enkel de 4 basiskleuren zwart, cyaan, magenta en geel, maar er bestaan ook printers die meer cartridges gebruiken. Deze cartridges zijn, in tegenstelling tot de kantoorprinter zelf, relatief duur om aan te schaffen en dienen dus eens in de zoveel tijd vervangen te worden. Ook moet de printer zichzelf soms reinigen om te voorkomen dat de spuitmondjes waar de inkt doorheen komt verstopt raken. Je dient daarom ook met enige regelmaat te printen, zodat de inkt niet te lang stilstaat.

Gemiddeld gezien doet dit type printer er langer over om iets af te drukken. Tegenwoordig zijn de afdrukken van een laserprinter van een betere kwaliteit dan bij een inkjetprinter. Lasertechniek zorgt voor een constante kwaliteit, aangezien de toner op het papier wordt gebrand en ook direct droog is. De techniek van inkjet is vloeibaar en daardoor vochtig. In eerste instantie ziet de afdruk er goed uit. Mede door het drogingproces van de inkt, zal de afdruk na verloop van tijd vervagen.

Een inkjetprinter is dus voordeliger als je weinig print, omdat de aanschafkosten lager zijn dan die van een laserprinter. Echter maken de cartridges het een duur grapje om veelvuldig te printen. Daarom wordt er vaak gekozen voor een laserprinter als kantoorprinter.

 

Kantoorprinter? Dan zeg je laserprinter!

De laserprinter: hij is duurder om aan te schaffen, maar daarentegen wel een stuk goedkoper in gebruik en sneller dan zijn tegenhanger. Printen duurt met dit type printer slechts enkele seconden per pagina, waardoor ze enorm handig zijn in een drukke werkomgeving.

Het grote voordeel van een laserprinter is het gebruik van toner. Dit is poeder dat op een hoge temperatuur gesmolten wordt en zich zo hecht aan het papier. Vergeleken met het kopen van cartridges is dit voordeliger, want toner gaat veel langer mee en droogt niet uit als je de kantoorprinter een tijdje niet gebruikt.

Op zoek naar een kantoorprinter? Laat je informeren!

Als kantoorprinter is een laserprinter ideaal. Vaak beschikken laserprinters over grote papiercassettes waarin een behoorlijke voorraad papier kan worden opgeslagen, zodat je niet ineens zonder zit. Daarnaast zijn laserprinters die speciaal gemaakt zijn voor kantoren enorm uitgebreid. Zo geven ze middels een interactief scherm handige informatie weer, zoals foutmeldingen en de tonervoorraad, maar via dit scherm kun je vaak ook printopdrachten voorrang geven op anderen. Die printopdrachten kun je bij veel kantoorprinters via het netwerk opgeven. Zo ontstaat er geen lange rij bij de printer.

 

Of je deze extra functies ook op jouw kantoor printer nodig zal hebben is afhankelijk van je situatie. Hoeveel mensen gaan er gebruik maken van de printer, en hoe snel moet er geprint kunnen worden? Laat je daarom goed informeren, bijvoorbeeld door een specialist op dit gebied. Die weten alles over multifunctionele kantoorprinters!

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen