Een uurtje extra slapen: de wintertijd gaat komende nacht in

Foto: Pixabay

Ieder half jaar wordt de klok een uur vooruit of achteruit gezet en gaat de wintertijd weer van start. De wintertijd gaat in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober in. De klok wordt dan een uur achteruit gezet, waardoor het ‘s avonds eerder donker wordt. Om 03.00 uur wordt de klok een uur verzet, naar 02.00 uur.

Daardoor kunnen mensen een uur langer slapen. De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. In 2022 gaat op 26 maart de zomertijd  weer in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Om 02.00 uur gaat de klok dan een uur vooruit, naar 03.00 uur.

Bij het ingaan van de wintertijd is het nog allerminst winterweer. Volgens Weeronline is het tijdens het verzetten van de klok in de nacht zeer zacht, met 12 tot 14 graden. Zondag, op de eerste dag van de wintertijd, zijn er wolkenvelden maar schijnt zo nu en dan de zon. Het blijft droog en het wordt 18 graden in het noorden en 22 graden in het zuiden. In het midden van het land is het een graad of 20.

Reacties

Cookieinstellingen