Bijna 20% meer Brabantse verkeersongevallen in 2021

Foto: Toby de Kort/ De Kort Media

Vorig jaar werden in Noord-Brabant bijna 17.000 verkeersongevallen gemeld, een toename van 19% ten opzichte van 2020. Nergens in Nederland was deze stijging zo sterk. Vooral in Geertruidenberg, Dongen en Oisterwijk was het vorig jaar oppassen geblazen op de weg. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente data van Rijkswaterstaat.

In Geertruidenberg vond de sterkste stijging plaats van Noord-Brabant. Hier waren in 2021 zelfs bijna 60% meer ongelukken dan het jaar ervoor. Zelfs op landelijk niveau staat de gemeente hiermee op een eerste plek, een twijfelachtige eer. De top 5 gemeenten met de sterkste stijging is als volgt:

  1. Geertruidenberg: 58,8% meer verkeersongevallen
  2. Dongen 51,7% meer verkeersongevallen
  3. Oisterwijk: 49% meer verkeersongevallen
  4. Geldrop-Mierlo: 48,7% meer verkeersongevallen
  5. Nuenen c.a.. : 41% meer verkeersongevallen

Niet overal in Noord-Brabant steeg het aantal ongelukken in het verkeer. Zo vond de sterkste daling juist plaats in Waalre: in deze gemeente waren in vorig jaar 21,7% minder verkeersongevallen dan in 2020.

Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/schade/onderzoek/verkeersongevallen-nederland-2022

Eindhoven: Relatief meeste ongelukken binnen de bebouwde kom
In Noord-Brabant vonden vorig jaar precies 3 verkeersongevallen per 1.000 inwoners plaats binnen de bebouwde kom. Het gaat dan om alle wegen waar je stapvoets, maximaal 30 of maximaal 50 km/u mag rijden.

In Eindhoven is dit aantal ongevallen veel groter: hier gaat het zelfs om 4,8 incidenten per 1.000 inwoners. Ook in Tilburg en Roosendaal vinden veel ongevallen plaats binnen de bebouwde kom (beide 4,7 per 1.000 inwoners). In Boekel werden naar verhouding de minste incidenten geregistreerd binnen de bebouwde kom (1 ongeval per 1.000 inwoners).

Reacties

Cookieinstellingen