Nieuwe aanbieder van deelscooters

Foto:

Vanaf 1 september heeft Tilburg 2 aanbieders van deelscooters en elektrische deelfietsen: GO Sharing en felyx. GO Sharing ruilt ruim de helft van haar scooters voor 125 elektrische deelfietsen. De nieuwe partij felyx biedt alleen deelscooters aan.

Het plaatsen en vervangen van deelvoertuigen is een hele klus die daarom ook stapsgewijs wordt uitgevoerd. De dienstverlening van deze 2 partijen wordt in de loop der tijd steeds verder uitgebreid over heel Tilburg en de omliggende dorpen.

Minder eigen bezit betekent meer ruimte

De ruimte in de stad wordt steeds minder, zeker in de binnenstad. We willen dat de stad een fijne plek is om te wonen, te winkelen, te ondernemen en te verblijven. Dat betekent meer ruimte voor groen en ruimte om elkaar te ontmoeten.

Rik Grashoff, wethouder slimme en duurzame mobiliteit zei hier eerder over: “Als we auto’s, scooters en fietsen met elkaar delen, hebben we samen minder voertuigen nodig. Wanneer er minder voertuigen rijden en geparkeerd staan, geeft dat meer ruimte in de stad. Dat verbetert de bereikbaarheid en zorgt voor meer ruimte om te vergroenen en elkaar te ontmoeten.”

De gemeente stimuleert

Vooral daarom stimuleert de gemeente Tilburg het gebruik van deelscooters en deelfietsen in de stad. Minder vaak met de auto, maar vaker een fiets of scooter pakken, gaan lopen of met het openbaar vervoer gaan dus. En als er dan een auto, fiets of scooter nodig is, is het natuurlijk perfect als die op de hoek van de straat gepakt kunnen worden om naar een bestemming te gaan en dat deze daar dan weer door een ander gebruikt kan worden.

Betere en uitgebreide dienstverlening, minder overlast

De gemeente heeft een vergunningstelsel voor deelscooters en deelfietsen. Uitgangspunt daarbij is dat de gemeente over de openbare ruimte gaat en de aanbieders over de dienstverlening. Op basis daarvan hebben  de twee genoemde aanbieders een vergunning gekregen. Deze aanbieders werken nauw samen met de gemeente om de overlast van deelscooters en deelfietsen zoveel mogelijk te beperken. Zo zijn er afspraken over het verplaatsen van hinderlijk gestalde voertuigen en volgen evaluaties om te kijken wat er goed gaat en beter kan. Zo is de gemeente bijvoorbeeld bezig met het inrichten van specifieke plekken (dropzones) om deelvoertuigen achter te kunnen laten. Ook werken de partijen samen om het aanbod deelscooters en deelfietsen verder uit te breiden over heel de stad en naar omliggende dorpen. Zo’n uitbreiding vindt echter alleen plaats als daarmee de overlast niet toeneemt.

Meldingen

Wil jij een melding doen bij de gemeente, bij GO Sharing of bij felyx? Dat kan gemakkelijk via de gratis Fixi app. Op de pagina ‘vervoer delen’ op deze site staat meer info over de deelscooters en deelfietsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen