112

Overal extra alertheid op branden in de natuur

Foto: Jeroen Stuve

Vanwege de droogte zijn momenteel bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer ‘extra alert’ op natuurbranden. Op de website Natuurbrandrisico.nl van Brandweer Nederland is te zien dat in bijna heel Nederland de hoogste fase geldt.

Dat betekent dat het al langere tijd droog is geweest en het risico op een brand in de natuur groot is.

Rijkswaterstaat is met de droogte ‘uiteraard nog meer alert op de situatie langs de weg,’ aldus een woordvoerster. ‘We signaleren bermbranden via onze verkeerscamera’s boven snelwegen en onze weginspecteurs kunnen ze ook onderweg signaleren. Ook kunnen automobilisten ze opmerken en ons of de brandweer bellen’ Hoeveel bermbranden er de afgelopen tijd geweest zijn, kon de dienst niet zeggen omdat brandende auto’s op een vluchtstrook ook meegenomen worden in de cijfers.

Barbecueën
Volgens natuurorganisatie Staatsbosbeheer is fase twee ‘niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar,’ onder meer vanwege de droogte en de wind. Daarom roept de organisatie andermaal het publiek op om te blijven opletten: ‘Gebruik je gezonde verstand. Normaal gesproken ga je al niet barbecueën in de natuur, nu is dat helemaal dom om te doen. En zie je een beginnend brandje, schakel de hulpdiensten in.’ Staatsbosbeheer maakt ook zogeheten stoplijnen, om te voorkomen dat vuur over kan slaan naar een ander gebied. De beheerder heeft ook bluswaterputten bij laten slaan. Gebieden worden niet preventief nat gehouden. ‘Dat is onbegonnen werk.’

Schommelende cijfers
Het aantal natuurbranden in Nederland schommelt de laatste jaren, becijferde Brandweer Nederland. In 2018 waren er veel, 949, het jaar erna weer minder. In 2020 steeg het aantal, maar in 2021 daalde het naar 212. Dit jaar waren er tot half juli 352 natuurbranden. ‘Dat komt omdat het weer droger is dit jaar. En door de toenemende droogte neemt de kans op onbeheersbare branden toe,’ zegt een woordvoerster. Met fase twee zorgt de brandweer ervoor dat ze sneller kan opschalen en meer auto’s kan sturen naar een brand die zich snel kan uitbreiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen