Oogartsen: “Geen blinde ogen door vuurwerk tijdens jaarwisseling”

Foto: Pixabay

Niemand is dit jaar blind door vuurwerk geworden. Dat is in veertien jaar registreren van oogletsels door vuurwerk nooit eerder gebeurd.

Nul blinden door vuurwerk

Volgens de cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) hebben tijdens de laatste jaarwisseling 59 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen. 14 van hen hebben blijvend letsel opgelopen, maar er is niemand blijvend blind geworden door vuurwerk. Dergelijk lage aantallen hebben de oogartsen niet eerder tijdens de duur van de registratie vastgelegd. “Sinds de start van de registratie hebben we nog nooit meegemaakt dat niemand blind is geworden door vuurwerk. Het bewijs dat een verbod op consumentenvuurwerk werkt, is geleverd. Ik heb de afgelopen jaren honderden ogen blind zien worden door vuurwerk dat werd afgestoken door burgers, waarvan de helft omstander was. Vuurwerk in handen van de consument blijkt keer op keer te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk”, aldus Tjeerd de Faber, oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het NOG.

Openbare vuurwerkshows

Volgens het NOG is hiermee bewezen dat een landelijk verbod op consumentenvuurwerk werkt en gecontinueerd dient te worden. “Naast illegaal vuurwerk is ook legaal vuurwerk te onveilig om door burgers afgestoken te worden. Legaal vuurwerk is nog steeds de grootste veroorzaker van oogletsel.” In 2009 hebben de Nederlandse oogartsen een motie aangenomen dat het afsteken van vuurwerk door consumenten te risicovol en te onveilig is. Als alternatief willen oogartsen professionele openbare vuurwerkshows door de gemeentelijke en provinciale overheden. “Het effect van de afgelopen twee jaar met een tijdelijk verbod op consumentenvuurwerk laat zien dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet langer verantwoord is voor de samenleving, het dierenwelzijn en milieu.”, aldus de beroepsvereniging.

Reacties

Cookieinstellingen