Eerste exemplaar ‘Voor niemand bang’ overhandigd aan Sywert van de Bogaart

Eerste exemplaar ‘Voor niemand bang’ overhandigd aan Sywert van de Bogaart TILBURG – Het liep door de beperkende maatregelen rondom het coronavirus allemaal wat anders dan gepland. Maar in het stadion van Willem II is donderdag het eerste exemplaar van de de tricolores trilogie ‘Voor niemand bang’ aan Sywert van de Bogaart overhandigd. Het gaat om 160 anekdotische verhalen uit de historische van de Tilburgse voetbalclub, opgetekend door journalist Wilber Hack. De schrijver kwam het eerste exemplaar zelf uitreiken. Hij had voor Van de Bogaart gekozen omdat dat een belangrijke man is achter de fraaie spandoeken die het stadion van Willem II bij elke thuiswedstrijd sieren. Het doek van de Netflixserie ‘La casa de papel’ fungeerde als bron van inspiratie voor de drie boeken, die als een pakket verkocht worden. Op de omslag staat het spandoek in de kleuren rood, wit en blauw. De boeken hebben als subtitel de namen van drie steden waar Willem II Europese wedstrijden speelde. Door het spandoek, dat een paar jaar geleden de Kingside sierde, ging de journalist die tegenwoordig werkzaam is voor De Telegraaf de serie kijken. De prachtige sfeeracties en het lied dat de fans zelf schreven wakkerden zijn liefde aan voor Willem II. Hack begon in 1985 zijn werkzaamheden bij de Tilburgse club toen er nog maar zo’n tweeduizend supporters in het oude stadion met sintelbaan zaten. Onder impuls van de fans op de Kingside zag hij de sfeer de laatste vijftien jaar enorm veranderen. Het bezoeken van thuiswedstrijden van Willem II ervaart hij als een feest, al wordt er soms nog zo matig gespeeld. Van de Bogaart kreeg niet alleen het eerste exemplaar van het boek overhandigd. De spelersgroep, die door de coronamaatregelen niet aanwezig kon zijn, stelde een gesigneerde bal beschikbaar. Verder was er tricolores witbier en kreeg de mede-maker van de spandoeken een bos rood, wit en blauwe bloemen overhandigd. Het boek is sinds donderdag onder meer
Foto: Jan Stads / Pix4Profs

TILBURG – Het liep door de beperkende maatregelen rondom het coronavirus allemaal wat anders dan gepland. Maar in het stadion van Willem II is donderdag het eerste exemplaar van de de tricolores trilogie ‘Voor niemand bang’ aan Sywert van de Bogaart overhandigd. Het gaat om 160 anekdotische verhalen uit de historische van de Tilburgse voetbalclub, opgetekend door journalist Wilber Hack.

De schrijver kwam het eerste exemplaar zelf uitreiken. Hij had voor Van de Bogaart gekozen omdat dat een belangrijke man is achter de fraaie spandoeken die het stadion van Willem II bij elke thuiswedstrijd sieren. Het doek van de Netflixserie ‘La casa de papel’ fungeerde als bron van inspiratie voor de drie boeken, die als een pakket verkocht worden. Op de omslag staat het spandoek in de kleuren rood, wit en blauw. De boeken hebben als subtitel de namen van drie steden waar Willem II Europese wedstrijden speelde.

Door het spandoek, dat een paar jaar geleden de Kingside sierde, ging de journalist die tegenwoordig werkzaam is voor De Telegraaf de serie kijken. De prachtige sfeeracties en het lied dat de fans zelf schreven wakkerden zijn liefde aan voor Willem II. Hack begon in 1985 zijn werkzaamheden bij de Tilburgse club toen er nog maar zo’n tweeduizend supporters in het oude stadion met sintelbaan zaten. Onder impuls van de fans op de Kingside zag hij de sfeer de laatste vijftien jaar enorm veranderen. Het bezoeken van thuiswedstrijden van Willem II ervaart hij als een feest, al wordt er soms nog zo matig gespeeld.

Van de Bogaart kreeg niet alleen het eerste exemplaar van het boek overhandigd. De spelersgroep, die door de coronamaatregelen niet aanwezig kon zijn, stelde een gesigneerde bal beschikbaar. Verder was er tricolores witbier en kreeg de mede-maker van de spandoeken een bos rood, wit en blauwe bloemen overhandigd.

Het boek is sinds donderdag onder meer verkrijgbaar via de webshop van Willem II of te bestellen bij winkel.pix4profs.nl.

(stukje uit het voorwoord van schrijver Wilber Hack)

HUIS VAN PAPIER VOORVERKOOP 750 pagina’s anekdotes, roddels, waarheden, onwaarheden opgetekend door sportjournalist Wilber Hack, in 3 pockets die in een koop worden geleverd!

De supporters van Willem II voelen zich sinds een paar jaar nauw verbonden met de prachtige Netflix-serie ‘La Casa de Papel’. Dat is niet zo gek. Zoals in het voetbal draait het ook in de serie om het geld en het goud, mogelijkheden en prijzen. Zijn de hoofdrolspelers op het doek een professor, Tokio, Denver en Rio, voor Willem II zijn trainers en plaatsen als Manchester, Tblisi, Sevilla, Moskou, Monaco en Niederkörn van grote betekenis. Die markeren de Europese campagnes van de Tilburgse club.

Een spandoek met de rode overall en het masker dat in ‘La Casa de Papel’ gedragen wordt, sierde een paar jaar geleden de KingSide achter het doel, over de volle lengte. Het ‘En we zijn voor niemand bang’ is een fraaie vertolking van het ‘Bella Ciao’, het imponerende lijflied van de Spaanse serie. Het is inmiddels het tweede clublied van Willem II geworden. Na de aftrap haken de supporters in, zetten aan voor het ‘niet de beste, wel de gekste’ en staat Willem II eigenlijk al met 1-0.

Uit die gepassioneerde liefde voor serie en club is het idee ontstaan om in het jaar van het 125-jarig bestaan een drieluik te maken over de historie. Bijna veertig jaar volg ik Willem II beroepsmatig, eerst voor het Brabants Dagblad en tegenwoordig voor De Telegraaf. Het gaat deze keer niet om een zware verhandeling. Het boek is geen verhaal van de eerste motivator Gerard de Ruiter met zijn fraaie snor, tot doelman Robbin Ruiter die bij Willem II zijn snor drukt.

Het gaat om anekdotische verhalen uit de ziel van de club. De ruim 150 verhalen zijn in de drie boeken wel zo gerangschikt dat ze een goed beeld geven van de tijdsgeest en van wat er allemaal goed en fout is gegaan. De laatste veertig jaar staan centraal.

Willem II verdient het. Al is het alleen maar omdat Nederlands grootste voetballer ooit, Johan Cruijff, zich tot twee keer toe voor het behoud van de club heeft ingespannen. In 1973 speelt hij op Tilburgse bodem zijn laatste wedstrijd in het shirt van Ajax voor hij naar Barcelona vertrekt. Ajax heeft net zijn derde Europa Cup gewonnen en komt naar Tilburg waar geld ingezameld moet worden. Tien jaar later spreekt hij op de Heuvel de Tilburgers toe en roept ze deze keer op om ervoor te zorgen dat de club kan blijven voortbestaan…

Reacties

Cookieinstellingen