Supermarkten willen onbemande inzamelkiosken voor flessen en blikjes

Foto: Pixabay

Een landelijk inzamelsysteem voor drankenverpakkingen waar statiegeld op zit moet de overgang naar de circulaire economie bevorderen, bepleit het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het toekomstbeeld van de koepelorganisatie van supermarkten bestaat uit losstaande, onbemande inzamelkiosken.

Het CBL ziet er niets in om supermarkten blikjes en later wellicht ook kartonnen vrpakkingen te laten inzamelen. Recyclekiosken bij bijvoorbeeld de supers en tank- en treinstations vindt de branche een veel beter idee. Er zit al statiegeld op bepaalde glazen verpakkingen zoals bierflesjes en op zowel grote als kleine plastic flessen. Per 1 januari 2023 komt daar statiegeld op blikjes bij. Het CBL wil dat moment ‘gebruiken als vliegwiel voor de circulaire economie,’ zegt directeur René Roorda. Volgens hem zijn er jaarlijks in ons land twee miljard blikjes in omloop die gerecycled kunnen worden.

Elders al in gebruik
Soortgelijke systemen met onbemande inzamelkiosken voor drankenverpakkingen bestaan al in de Verenigde Staten, Azië en enkele Europese landen, zegt Roorda. ‘Daar kun je in een onbemande kiosk direct van je verpakking af en krijg je het geld meteen bijgeschreven. Daar zijn technische oplossingen voor.’ Nederlandse klanten krijgen op dit moment bij een supermarkt met een bonnetje hun statiegeld terug.

Dure inzameling
De supermarkten krijgen voor het inzamelen van flessen een vergoeding, maar die dekt volgens Roorda amper de kosten. ‘Het inzamelen kost ons nu tientallen miljoenen euro’s per jaar. Voor hetzelfde geld hebben we een goed werkend systeem,’ zegt hij. Daarnaast komt er met een landelijk inzamelsysteem ‘kostbare winkelruimte’ vrij. Volgens de supermarktkoepel hebben de winkels niet de capaciteit om straks ook nog blikjes te gaan innemen. Daarnaast zorgen niet-afsluitbare blikjes voor hygiëneproblemen, omdat er vaak restjes in achterblijven.

Reacties

Cookieinstellingen