De wintertijd gaat weer in komend weekend

Foto: Pixabay

De bladeren vallen inmiddels van de bomen, de lucht is grijs en de dagen alweer korter. De herfst is nu  écht begonnen. Dat betekent ook dat je de klok weer moet verzetten naar de wintertijd. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. Om 03.00 uur wordt de tijd een uur teruggezet. Daardoor kunnen mensen een uur langer slapen.

De afgelopen jaren was er veel te doen om het jaarlijkse ritueel van de klok verzetten, omdat de Europese Commissie had voorgesteld dat EU-lidstaten zelf mogen bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren, de zomertijd of de wintertijd. Hierdoor zouden er in Europa veel onlogische verschillen kunnen ontstaan. Tot nu toe is het verzetten van de klok een jaarlijks ritueel gebleven, maar nog steeds wordt er soms gediscussieerd over waarom we dit doen.

Welke tijd is de echte tijd?
De wintertijd is de echte tijd. De zomertijd is bedacht om energie te besparen. Maar welk effect heeft het verzetten van de klok eigenlijk op ons? Het menselijk lichaam beschikt zelf over een interne biologische klok, die door het licht elke dag goed wordt gezet. Deze klok geeft ons een ritme, wat ervoor zorgt dat we kunnen anticiperen op dagelijks terugkerende zaken, zoals de licht-donkercyclus. Doordat de klok langdurig wordt verzet, wijkt onze biologische klok af van de kalenderklok

Alvast voor volgend jaar: in de nacht van 26 op 27 maart 2022 gaan de klokken weer vooruit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen