Minder kans op een auto-ongeluk dankzij rijhulpsystemen

Foto: Pixabay

De meeste rijhulpsystemen zorgen voor minder auto-ongelukken, blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Rijhulpsystemen

Sommige rijhulpsystemen verlagen de kans om betrokken te raken bij een ongeval met meer dan de helft ten opzichte van auto’s zonder deze rijhulpsystemen. Ongevallen op de weg kosten de maatschappij nu zo’n 17 miljard euro per jaar. Een bedrag dat flink naar beneden kan door het gebruik van bepaalde rijhulpsystemen. We lichten toe welke rijhulpsystemen het meest bijdragen aan de verkeersveiligheid, maar ook wat er verandert in 2022 voor nieuwe auto’s met betrekking tot rijhulpsystemen én wat de verwachte invloed daarvan is op de premie voor de autoverzekering.

Systemen die bijdragen aan de verkeersveiligheid

Het type rijhulpsysteem is bepalend voor hoeveel kleiner de kans op een auto-ongeluk is. Van alle rijhulpsystemen, ook wel Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) genoemd, draagt de Lane Keep Assist (LKA) het meest bij aan de verkeersveiligheid. Dit systeem stuurt actief mee, waardoor een bestuurder binnen de witte belijning op de weg blijft. De kans op een ongeluk is 67% kleiner bij auto’s met dit systeem. Op plek twee in het lijstje van meest veilige rijhulpsystemen staat de Rear Collision Warning (RCW). Dit systeem, ook wel de achteropkomend-verkeerswaarschuwing genoemd, geeft licht- en geluidssignalen als de bestuurder moet remmen of uitwijken om een aanrijding te voorkomen. De verminderde kans op een ongeval ten opzichte van auto’s zonder dit systeem? Maar liefst 50%. Het systeem Blind Spot Warning (BSW), ook wel dodehoekwaarschuwing genoemd, verkleint de kans op een ongeluk met tot wel 33%.

Andere regels vanaf mei 2022

Niet alle rijhulpsystemen dragen bij aan minder ongevallen op de weg, denk bijvoorbeeld aan cruisecontrol. Het grote nadeel van dit systeem is dat het de aandacht en reactiesnelheid van bestuurders beïnvloedt. Cruisecontrol is zelfs verboden op sommige plekken in België omdat diverse ongelukken ontstonden door rijden met cruisecontrol. Het alternatief is het veiligere Adaptive Cruise Control dat de kans op ongelukken verkleint. Waar cruisecontrol zorgt voor een constante snelheid helpt Adaptive Cruise Control met remmen, afstand houden en gas geven. Steeds meer auto’s hebben een of meerdere rijhulpsystemen, maar autofabrikanten kiezen nog steeds zelf welke rijhulpsystemen standaard zijn voor welk model. In mei 2022 verandert dit. Vanaf dan zijn bepaalde rijhulpsystemen verplicht in alle nieuwe Europese auto’s met als doel het aantal verkeersslachtoffers te verminderen en de verkeersveiligheid te verhogen.

  • Bron: Pricewise.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen