60% Nederlanders maakt zich zorgen over hard stijgende energietarieven

Foto: Pixabay

De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden is in de tweede helft van 2021 met maar liefst 360 euro gestegen.

Stijgende energietarieven

De gastarieven hebben een recordhoogte bereikt. De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden met een eenjarig vast contract en een verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³ is in de tweede helft van 2021 met maar liefst 360 euro gestegen. Het merendeel (60%) van de Nederlanders maakt zich zorgen over de stijgende energietarieven. Ook geeft 30% aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen. Bij bijna een derde van de Nederlanders (30%) gaat nu al 10% van het inkomen naar de energierekening. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. De hoop is gevestigd op een zachte winter, maar deze zal de rekening hooguit minder hard laten oplopen, want zicht op het einde van de tariefstijgingen is er voorlopig niet.

Energierekening 500 euro duurder

Een gemiddeld huishouden zag de energierekening het eerste halfjaar van 2021 al met 360 euro stijgen. Ten opzichte van vorig jaar is de stijging zelfs meer dan 500 euro. De vaste gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit: maar liefst 15% hoger dan het hoogste punt in 2009. Alleen in de laatste maand steeg de gemiddelde prijs voor gas al met 15 tot 20%. Het tarief voor stroom bereikt het hoogste punt sinds 2009. Deze explosieve stijging is te wijten aan de oplopende tekorten aan gas en de kostbare opwekking van stroom.

Gasopslag blijft leeg

Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, geeft aan dat er echt iets moet veranderen. “Als de prijzen blijven stijgen, wordt het een hele dure winter, waarbij je kunt verwachten dat ook de variabele energietarieven per 1 januari een verhoging tegemoetzien.” Zelfs een zachte winter doet de energietarieven op de groothandelsmarkt volgens Tomas niet dalen. “Een zachte winter zorgt voor minder gasverbruik. Maar ondanks een lager verbruik van huishoudens, zal de schaarste van gas aanhouden, met hoge tarieven tot gevolg. Een zachte winter zal de toename in kosten dus hooguit wat drukken, maar dat er opnieuw een prijsstijging aankomt is onvermijdelijk.”

Tegemoetkoming

Op dit moment heeft 17% van de Nederlanders moeite met het betalen van de energierekening. Bij bijna een derde van de Nederlanders (30%) gaat maar liefst 10% van het inkomen op aan deze maandelijkse vaste last. Met het oog op de stijgende trend van de tarieven, is het volgens Tomas tijd dat de overheid ingrijpt. “De situatie wordt steeds nijpender voor gezinnen die hun energierekening niet of nauwelijks kunnen betalen. In andere landen zie je dat de overheid hen tegemoetkomt. Zoals in Spanje, waar de btw op energie tijdelijk is verlaagd van 21% naar 10%. Onze hoop is dat de Nederlandse overheid dit voorbeeld volgt en een passende oplossing presenteert die energiearme gezinnen tegemoetkomt.”

Reacties