Goedkoper parkeren maatschappelijke instelling

Foto: Gemeente Tilburg

Instellingen met een maatschappelijke functie kunnen sinds deze week een speciale parkeervergunning aanvragen. Deze is goedkoper dan de zakelijke parkeervergunningen die hun medewerkers nu vaak gebruiken.

Per 1 september 2021 is er een parkeervergunning speciaal voor (werknemers van) instellingen met een maatschappelijke functie. De nieuwe parkeervergunning kost hetzelfde als een eerste bewonersvergunning (5 euro per maand buiten de binnenstad). Basisscholen, buurt- en wijkcentra kunnen deze vergunning vanaf 2 augustus aanvragen via tilburg.parkeer.nl. Hetzelfde geldt voor andere instellingen met een ANBI-status (instellingen die zich geheel inzetten voor het algemeen belang).

Al een vergunning?

Instellingen met een maatschappelijke functie maken nu gebruik van zakelijke parkeervergunningen. Zij kunnen eventuele bestaande parkeervergunningen opzeggen en nieuwe aanvragen. Dit kan via de website van P1 tilburg.parkeer.nl. Voor hulp hierbij kunnen ze contact opnemen met P1 via 088 – 126 14 09, via [email protected] of via de chat op de website.

Waarom deze wijziging?

Er is behoefte aan een speciale parkeervergunning voor instellingen met een maatschappelijke (wijk)functie. Dat is aangegeven door reviewpanels betaald parkeren, die bestaan uit bewoners en andere belanghebbenden in een wijk. Instellingen met een maatschappelijke (wijk)functie moeten goed bereikbaar zijn en er is niet in alle wijken een goed alternatief voor de auto.

Ook wil de gemeente met de invoering van deze parkeervergunning uitwijkgedrag terugdringen naar gebieden waar parkeren nog gratis is. Daarnaast wil de gemeente voorkomen dat maatschappelijke instellingen niet of minder goed worden bezocht.

Beleidsregels Parkeervergunningen 2021

De nieuwe parkeervergunning is opgenomen in de Beleidsregels Parkeervergunningen 2021 die het college op 13 juli 2021 heeft vastgesteld. Dit is een update van het huidige beleid. Naast de invoering van deze nieuwe parkeervergunning, zijn daar ook enkele andere wijzigingen in opgenomen. Zo wordt bijvoorbeeld het urentegoed van de bezoekersregeling verhoogd naar maximaal 600 uur per jaar. Vergunninghouders kunnen deze uren als tegoed aankopen. Meer informatie over parkeerproducten is te vinden op tilburg.parkeer.nl.

Reacties