Help je kind op weg met de levensrente hypotheek

Foto: Breass Dongen

Voor starters is het lastig om een huis te kopen. Johannie Brenders van BreAss geeft uitleg hoe je je kind toch aan een hypotheek kunt helpen.

Huizenprijzen zijn hoog

Door de huidige lage rente kiezen veel mensen ervoor hun hypotheek over te sluiten en een volgende stap op de huizenmarkt te maken. Mooi voor starters zou je zeggen. Er komen tenslotte huizen vrij. “Helaas”, zegt Johannie Brenders, financieel adviseur en scheidingsbemiddelaar bij BreAss. “Niet alleen de rente is laag. De huizenprijzen zijn hoger dan een paar jaar geleden. Uit onderzoek van Makelaarsland blijft dat het aantal woningbezichtigingen het afgelopen jaar meer dan verdubbeld is. Waar je vorig jaar gemiddeld vijf concurrenten had bij een bezichtiging, zijn dit er nu elf.” Hoe ga jij dan toch je droomhuis kopen in deze markt?

De levensrente hypotheek

Heb je een AOW gerechtigde leeftijd en wil je je kinderen graag helpen met een vliegende start? Bezit je een eigen woning en is de waarde van jouw woning huis hoger dan je hypotheek? Dan heb je overwaarde. Je bezit dan een flink vermogen, maar dit geld zit als het ware ‘vast’ in jouw huis. Met dit geld kun je je kinderen financieel helpen. Met de Levensrente hypotheek kun je de overwaarde opnemen tot 50% van de waarde van je woning. Op die manier haal je het geld uit de stenen van jouw woning om de dingen te doen die voor jou waardevol zijn. Je kunt op deze manier onder bepaalde voorwaarden een maximale schenking doen van € 100.000,- belastingvrij.

‘Geld uit stenen halen’

Met de levensrente hypotheek heb je de zekerheid van vaste en betaalbare maandlasten en kun je onbezorgd je overwaarde verzilveren zonder dat de bank dit opeist. Johannie: “Ik ben erg enthousiast over deze nieuwe hypotheek vorm. Hij biedt mensen met een eigen woning de mogelijkheid ‘geld uit de stenen te halen’. Naast de mogelijkheid om je kind(eren) een duwtje in de rug te geven op de huizenmarkt kun je bijvoorbeeld ook je woning verbouwen, een levensloopbestendige woning kopen of genieten met de vrijheid van een camper.”

AOW gerechtigde leeftijd

De levensrente hypotheek is enkel bedoeld voor mensen met een AOW gerechtigde leeftijd. Jan en Marleen van Keulen konden zo hun dochter Anouk en schoonzoon Max een duwtje in de rug geven. Anouk en Max bleven na hun studie in Utrecht wonen en werken. Inmiddels woonden ze zo’n 8 jaar in een huurappartement met dochter Lotte van 2 jaar. Het jonge gezin wilde graag een woning kopen met drie slaapkamers en een tuin waar de kleine Lotte heerlijk kan spelen. In Vianen vonden ze een topwoning. Deze viel helaas net buiten hun budget. De ouders van Anouk wonen hun hele leven in Waalwijk en hebben hun hypotheek afgelost. Ze kwamen bij BreAss terecht voor hypotheekadvies.

Oversluiten en schenken

Vader Jan vertelt: “We zagen dat het lastig was voor Max en Anouk om een huis te kopen. Dankzij de levensrente hypotheek hebben we ze een vliegende start kunnen geven. Met hulp van Johannie hebben we onze hypotheek overgesloten en een schenking kunnen doen van € 80.000. Genoeg om onze dochter, schoonzoon en kleindochter een duwtje in de rug te geven het droomhuis in Vianen te realiseren. In februari hebben ze de sleutel gekregen. Ze konden er eigenlijk zo in. En ons tweede kleinkind is inmiddels op komst! Vianen is net weer een stukje dichterbij dan Utrecht. Dus wij genieten volop mee van het geluk van onze dochter!”

Meer informatie?

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je een persoonlijk advies? Johannie Brenders van BreAss helpt je graag verder! Haar telefoonnummer is 0162 – 317660. Kijk voor meer informatie op de onderstaande link.

Reacties

Cookieinstellingen