De gemeente lanceert een meldpunt voor straatintimidatie. Een melding maak je snel en eenvoudig via de pagina straatintimidatie op deze website. De meldingen die binnen komen, moeten beter inzicht geven in waar, wanneer en hoe (vaak) straatintimidatie voorkomt.
Met de meldingen is het mogelijk om gerichter op te treden, bijvoorbeeld door het plaatsen van cameratoezicht of meer controles.
Naast de lancering van het meldpunt start ook een campagne over straatintimidatie. Deze campagne moet duidelijk maken wat straatintimidatie is, waarom melden belangrijk is (ook als omstander) en wat je kunt doen tegen straatintimidatie. De campagne trapt af met een ludieke actie in de Willem II passage in het centrum van Tilburg. Daar hangen t/m vrijdag 25 juni speakers die voorbeelden van straatintimidatie laten horen.
Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat 1 op de 3 Tilburgers weleens te maken heeft met straatintimidatie. Zij worden op straat nageroepen, achtervolgd, nagefloten of beledigd. Dit komt het meeste voor bij meisjes, vrouwen en LHBTIQ+ personen (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, non-binair, intersekse, queer of aseksueel). Met deze campagne wil de gemeente Tilburg een duidelijke boodschap meegeven: In Tilburg accepteren wij geen enkele vorm van straatintimidatie. Welke kleding je draagt, op wie je valt; het maakt geen verschil. Iedereen moet zich veilig voelen en veilig zijn in Tilburg.
De campagne is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Feniks Emancipatie Expertise Centrum en Stichting Stop Straatintimidatie.