Grens overlast vliegbasis Gilze-Rijen is bereikt menen omliggende gemeenten

Foto: Luchtmacht DHC

RIJEN – In 2020 is de grens aan overlast van vliegbasis Gilze-Rijen bereikt dan wel overschreden van wat omwonenden kunnen hebben. Dat zeiden vertegenwoordigers van omliggende gemeenten tijdens de vergadering van de Milieucommissie COVM. Commandant Robert Adang gaf Covid-19 als reden, alleen dat overtuigde de omliggende gemeenten niet.

In de Milieucommissie zitten vertegenwoordigers van omliggende gemeenten, belangengroepen, provincie, ministeries en vliegbasis Gilze-Rijen. Uit de jaar- en maandrapporten kwam naar voren dat Defensie veel meer klachten kreeg dan normaal over nachtvluchten en oefeningen. De opkomst van wethouders was groot, omdat er ook wat te melden viel. Dat het aantal klachten was toegenomen viel best te verklaren. Want Covid is sinds maart vorig jaar de baas.

 

Nachtvluchten

 

Normaal voert het Defensie Helikopter Commando twintig procent van de vluchten uit in onder meer de VS, Duitsland en Italië. Nu word er in Nederland geoefend. Met meer nachtvluchten, meer spreiding. Bovendien was de hoofdbaan maandenlang buiten gebruik. Daardoor moest over Hulten en Gilze gevlogen worden. Maar als over meer gebieden wordt gevlogen om bijvoorbeeld Gilze en Rijen wat te ontlasten, voelen ook gebieden die normaal een helikopter gaaf vinden zich snel overbedeeld. Omdat velen thuis werken, maar vooral ook vanwege avondvluchten die in principe voor 23.00 uur terug moeten zijn. Raadsvertegenwoordiger Walter de Vet en wethouder Sandra Diepstraten van Gilze en Rijen spreken over ‘de grens van het acceptabele’ die bereikt is. Daarbij blijkt dat niet eens alle vluchten via de grondradar in Eindhoven gemonitord kunnen worden, zo opperde Frans Saaijs uit Bavel.

Uit Sprang-Capelle en Tilburg wordt geklaagd over avondvluchten die de slaap verstoren en gezondheid schaden. Zij pleiten ervoor dat helikopters een uur eerder – uiterlijk 22.00 uur – terug zijn. Michiel de Voogd namens de gemeente Tilburg was het eens met de betoog van Niels Aussems uit Sprang-Capelle: ,,Zoals Dhr. Aussems in zijn betoog aanhaalde zijn nachtvluchten een aanslag op de gezondheid van burgers. Ze raken gefrustreerd en dat zie je terug in zwaar geschut reacties.”

Begrip

Adang toonde begrip en beloofde naar de klachtafhandeling te gaan kijken, maar beriep zich tegelijk ook op zijn grondwettelijke taak, waar oefeningen bij horen. Hij beloofde het gesprek met burgers en belangenorganisaties aan te gaan. De eerste buitenlandse oefening is aangekondigd, maar de commandant zei ook dat hij 20 procent te weinig vliegers heeft.

 

Wethouder Diepstraten vreest bij een volledige bezetting dat er meer gevlogen gaat worden en de overlast zal toenemen.

Reacties