Start verbouwing Stadswinkel aan Koningsplein

Foto: Gemeente Tilburg

De verbouwing van Stadskantoor 2 en de voormalige bibliotheek aan het Koningsplein startte 15 maart. Dit wordt de nieuwe Stadswinkel. Wethouder Oscar Dusschooten en Patrick Wissink van aannemer BINX Smartility gaven het startsein.

De verbouwing duurt ongeveer 1,5 jaar. Daarna volgt de inrichting en verhuizing. De hoofdingang van de Stadswinkel komt op de plek van de ingang van de voormalige bibliotheek. De hele begane grond met de Stadswinkel, het werkcafé en het vergadercentrum wordt toegankelijk voor bezoekers. Hier kunnen inwoners en bedrijven terecht voor samenwerking met de gemeente en voor alle dienstverlening aan de stad, die niet op andere plekken wordt gegeven. Denk aan de uitgifte van een paspoort, het verlenen van een vergunning, hulp bij schuldenproblematiek of het houden van een hoorzitting. In het gebouw komen ook kantoren voor medewerkers van de gemeente; deze bevinden zich op de vijf etages boven de begane grond. De toevoeging van extra vides, nieuwe liften en trappen zorgen ervoor dat de kantoorverdiepingen zichtbaar zijn vanuit de publiekshal en maken het gebouw open en uitnodigend.

Duurzaam

De gemeente heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid en wil het goede voorbeeld geven met het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. Voor de Stadswinkel betekent dat onder meer:

  • Het zoveel mogelijk toepassen van biobased materialen. De nieuwe, hoogwaardig geïsoleerde buitengevel van Accoya hout is hier een voorbeeld van. Accoya is een snelgroeiende naaldboom. Het hout van de boom wordt op een speciale manier met azijn bewerkt, waardoor het de kwaliteiten van hardhout krijgt. De gevel blijft hierdoor onderhoudsvrij. Ook is de gevel is zo uitgevoerd dat deze later weer volledig is te demonteren.
  • Een nieuwe dakconstructie, in de vorm van een schuine kap. Hierdoor kunnen er zonnepanelen op het dak gelged worden en is het mogelijk om de installaties weg te werken.
  • Ook in het interieur zijn de materialen waar mogelijk biobased en worden ze circulair toegepast: akoestische wanden en plafonds zijn van gerecyclede petflessen, wanden en kozijnen zijn van hout en demontabel, vloeren zijn behandeld op basis van lijnolie en de losse inrichting is waar mogelijk hergebruikt en opgeknapt of gemaakt van natuurlijke grondstoffen.

Wethouder Oscar Dusschooten: “De werkzaamheden aan Stadskantoor 2 zijn begonnen. In het najaar van 2023 nemen we onze intrek in een gebouw dat net als het Stadhuis niet alleen prachtig, maar ook heel erg duurzaam is. Vanaf dat moment heet het de Stadswinkel, en kunnen alle Tilburgers er terecht voor alle zaken die ze met de gemeente moeten regelen en waar de gemeente samenwerkt met de stad.”

Ontwerp

Het ontwerp en het interieurontwerp van de Stadswinkel zijn van architectenbureau Common Affairs. De aannemer die de verbouwing uitvoert is BINX Smartility. Deze aannemer heeft ook de LocHal in de Spoorzone gerealiseerd, waar onder meer de bibliotheek is gehuisvest. Op de website transformatie-stadswinkel.nl leest u meer informatie over de verbouwing.

Huis van de stad

De verbouwing van de Stadswinkel is de volgende fase na de renovatie van het nieuwe Stadhuis. Samen vormen de gebouwen het ‘huis van de stad’. Twee duurzame, open en transparante gebouwen waar inwoners, bedrijven, het bestuur en de gemeente bij elkaar komen en samen werken aan de opgaven van en voor de stad.

Omgeving

Voor de omgeving van de Stadswinkel en het Stadhuis is de ambitie een prettig en groen verblijfsklimaat. Het openbare gebied rond het Paleis-Raadhuis, de concertzaal, de schouwburg en de Heikese kerk, heet in de nieuwe plannen het Stadsforum. Dit wordt een centrale openbare ruimte en een sfeervol stadsplein. Het Koningsplein, waaraan de Stadswinkel ligt, wordt in die plannen een toekomstig woongebied met veel groen en heet dan Koningswei.

Reacties