Genomineerden E. du Perronprijs 2017

Foto: Gemeente Tilburg

Alex Boogers, Margot Vanderstraeten en Tommy Wieringa zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2017. De winnaar wordt bekendgemaakt op woensdagavond 18 april bij het bkkc brabants kenniscentrum in Tilburg.

Schrijver en redacteur Marja Pruis houdt de 18e de E. du Perronlezing over arrogantie. De prijs is een initiatief van de gemeente, de School of Humanities and Digital Sciences van Tilburg University en brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc). De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die grenzen signaleren en doorbreken die wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een textiel object, ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum in Tilburg. Vorig jaar won Stefan Hertmans de prijs voor zijn roman De Bekeerlinge. Andere winnaars waren onder meer Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Mohammed Benzakour (2013), Koen Peeters (2012), Ramsey Nasr (2011) en Alice Boot & Rob Woortman (2010).

Ontwrichting

Alex Boogers is genomineerd met het boek Onder een hemel van sproeten. Het verhaal gaat over de zwarte onaangepaste Harvey, het getormenteerde maar getalenteerde buurmeisje Amy, de oude man Jacob met zijn hond Muis en stratenmaker Angelo die Harvey van literaire boeken voorziet. Een roman over ongewone vriendschappen, ontwrichting en vergelding.

Heilige Rita

De heilige Rita is het boek waarmee Tommy Wieringa is genomineerd. Het bekende, provincialistische, kleine van een dorpsgemeenschap wordt op een natuurlijke manier geconfronteerd met het exotische, onbekende, en vreemde. Het fictieve maar onmiskenbaar Twentse Mariënveen is een dorp waar de horeca is overgenomen door Chinezen. Slavische talen klinken in het dorpscafé. Achterhaalde kruidenierswaren (waaronder pakjes Saroma) liggen te verstoffen en verkleuren in de winkel van Pietje Piep. En moederlijke Rita in Club Pancha biedt betaalde troost. Wieringa’s roman evoceert hoe Nederland veranderde, juist in een krimpregio aan de grens met Duitsland.

Mazzel tov. Mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie is een roman van Margot Vanderstraeten. Het is een fascinerend, persoonlijk verslag van het leven als huiswerkbegeleider bij een orthodox-joodse familie in Antwerpen. Verschillen worden intelligent en integer besproken, en de lezer is getuige van de wederzijdse verwondering over anders-zijn. De respectvolle subjectieve toon wordt nooit onderbroken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen