Tilburg pleit voor statiegeld

Foto: Pixabay

Organisaties, bedrijven en overheden roepen de regering op om in 2018 statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Gemeente Tilburg sluit zich bij deze alliantie aan.

Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes in te leveren. Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen. Er zijn veel voorstanders die nog niet zichtbaar waren, maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek. Dit brede maatschappelijke draagvlak wordt via de Statiegeldalliantie zichtbaar gemaakt. Uit de verscheidenheid van de partners blijkt dat het duidelijk niet alleen milieuorganisaties zijn die graag statiegeld op alle PET-flessen en blikjes ingevoerd zien. “Met steun van de Tilburgse gemeenteraad sluiten we ons aan”, aldus wethouder Berend de Vries van Milieu en Duurzaamheid: “Statiegeld heeft positieve effecten op onze CO2 uitstoot en bovendien zorgt het voor aanzienlijk minder zwerfafval”.

In totaal is de alliantie in 2 weken tijd uitgegroeid tot 47 organisaties uit Nederland en Vlaanderen. Allen richten zij de nadrukkelijke vraag aan het kabinet van premier Mark Rutte (VVD), en in Vlaanderen aan de regering van minister-president Geert Bourgeois (N-VA), om in 2018 statiegeld in te voeren op alle flesjes en blikjes. Ook andere geïnteresseerde organisaties, bedrijven, lokale overheden of instellingen in Vlaanderen en Nederland worden opgeroepen om aan te sluiten. Dit kan via het formulier op de website statiegeldalliantie.org.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen