Ideeën voor Landschapspark Pauwels

Foto: Jostijn Ligtvoet

Het natuurgebied tussen Tilburg Noord en Loon op Zand en tussen Huis ter Heide en de Brand wordt Landschapspark Pauwels genoemd. Een aantal partijen heeft de richting voor dit gebied gepresenteerd.

De gemeenten Tilburg, Loon op Zand, de waterschappen De Dommel en Brabantse Delta, de provincie Noord-Brabant, de Efteling, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, ZLTO en Vitaal Leisure Landschap hebben ideeën voor dit gebied. Zij willen er een gebied van maken waar iets te beleven valt. En de samenwerkende partijen willen de landschappelijke kwaliteiten van het gebied versterken en een waterpark aanleggen. En ondernemerschap wordt gestimuleerd. Landschapspark Pauwels moet een gebied worden om te recreëren.

Parkachtige elementen

In de plannen is veel ruimte voor het, verspreid over het gebied, toevoegen van nieuwe parkachtige elementen. Dit zijn mooie aansprekende plekken waar iets te beleven of te ervaren valt. Samen met de versterking van de landschappelijke kwaliteiten, het benadrukken van cultuurhistorische plekken en verschillende vormen van ondernemerschap, wordt het gebied veel aantrekkelijker om in te recreëren. Dit biedt mogelijkheden voor leisure ondernemers en duurzame landbouw.

Waterpark

Wethouder Mario Jacobs: “Een belangrijk element in de koers voor het gebied is de ontwikkeling van een grootschalig waterpark. Hierin kan bij hevige regenbuien water worden opgeslagen. De gemeente Tilburg heeft hier met het project blauwe aders al een belangrijke aanzet toe gegeven. Een waterpark is dan ook een mooi volgend hoofdstuk in de langjarige traditie die Tilburg heeft met waterzuivering. Een waterpark helpt bij het op natuurlijke wijze zuiveren van water, voordat het wegstroomt naar het kwetsbare natuurgebied de Brand. Ook kan een waterbuffer helpen in tijden van droogte en zorgen voor verkoeling bij grote hitte. Het is de bedoeling dat het waterpark zo ingericht wordt dat het ook aantrekkelijk is om te wandelen of te fietsen.”

Verkenning

Het koersdocument is geen concreet inrichtingsplan, het is een verkenning naar de richting waarin  landschapspark Pauwels zich moet ontwikkelen. Met betrokkenen en belanghebbenden willen de samenwerkende partijen de koers verder uitwerken in projecten. De verwachting is dat het koersdocument (grond)eigenaren en ondernemers stimuleert om zelf aan de slag te gaan met initiatieven die bijdragen aan de realisering van het landschapspark.

De partijen werken het koersdocument nu samen uit in een masterplan met een gezamenlijke uitvoeringsagenda, die medio 2018 gereed moet zijn. In 2016 spraken de partijen gezamenlijk af om met dit gebied aan de slag te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen