Komende nachten zijn veel vallende sterren te zien

Foto: Pixabay

Bij heldere nachten zijn de komende dagen veel vallende sterren te zien. Het zijn de Perseïden, een jaarlijkse meteorenzwerm. De kansen op vallende sterren zijn groot, de omstandigheden waren in 1997 voor het laatst zo gunstig, zeggen sterrenkundigen. Dat komt onder meer doordat de maan nauwelijks stoort.

De sterrenregen begint in de nacht van zondag op maandag. Dan zijn er hier en daar wat vallende sterren te zien. In de loop van de week neemt de activiteit toe. Het hoogtepunt is in de nacht van donderdag op vrijdag. Tussen 03.00 en 04.00 uur zijn dan ongeveer zeventig meteoren te zien. Die zijn met het blote oog zichtbaar als mensen op een donkere plek staan en er geen wolken zijn.

De Perseïden heten zo omdat het lijkt of de vallende sterren uit het sterrenbeeld Perseus komen. Die is te zien door naar het noordoosten te kijken. In werkelijkheid zijn het stofdeeltjes en brokjes van de komeet Swift-Tuttle. Als de aarde in zijn baan rond de zon door de puinwolk van de komeet vliegt, verbranden die deeltjes in de dampkring, op 100 kilometer hoogte. Dat zien we als meteoren. De Perseïden staan erom bekend dat ze heel snel door de hemel flitsen, met meer dan 200.000 kilometer per uur.

De meteorenzwerm werd vroeger de Tranen van Laurentius genoemd, omdat de vallende sterren verschijnen rond de naamdag van Sint-Laurens.

Reacties