Nieuwe Alcoholwet per 1 juli: belangrijkste wijzigingen

Foto:

Vanaf 1 juli 2021 treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Deze komt in de plaats van de Drank- en Horecawet. In de Alcoholwet staan een aantal wijzigingen die van toepassing zijn voor onder andere slijters, supermarkten, horeca-inrichtingen, online aanbieders van alcoholhoudende dranken en bezorgers. Slijterijen en supermarkten zijn hierover geïnformeerd. Ook u als consument krijgt ermee te maken. Met de wijzigingen in de wet wil de overheid de aankoop van alcohol ontmoedigen. Ook wil de overheid ervoor zorgen dat de leeftijdsgrens van 18 jaar beter nageleefd wordt.

Wat zijn de belangrijkste punten uit de nieuwe wet

  • Supermarkten, slijterijen en online drankverkooppunten mogen maximaal 25 procent korting geven op alcohol. Stuntprijzen voor alcohol zijn dus niet meer toegestaan.
  • Supermarkten mogen vanaf 1 juli 2021 geen sterke drank meer verkopen via hun webshop.
  • Een meerderjarige is strafbaar als deze alcohol koopt voor een minderjarige.
  • VMBO-stagiaires mogen voortaan vanaf 14 jaar alcohol schenken bij hun horecastage. Dit was eerst 16 jaar.
  • Bij het online of telefonisch kopen van alcohol moet je je leeftijd doorgeven. De leverancier moet de leeftijd controleren bij ophalen of levering aan de deur.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten of van de Koninklijke Horeca Nederland

Reacties