Warmtenet Tilburg krijgt nieuwe invulling

Foto: Wikimedia Michiel1972

Een gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen is per 1 juli 2018 niet langer verplicht. Netbeheerders mogen alleen wettelijke taken uitvoeren, dus dit komt in feite neer op een verbod op nieuwe gasaansluitingen. Dit is een goede zaak met het oog op de uitstoot van broeikasgassen en de problematiek in Groningen, zolang de met gas opgewekte warmte op de juiste manier wordt vervangen.

Minister Wiebes heeft verder bekendgemaakt dat de oudste kolencentrales, waaronder de Amercentrale, in 2025 dicht moeten zijn. Deze kolencentrale is nu nog de belangrijkste warmtebron voor het warmtenet bij Tilburg, het Amernet. De inzet van warmtenetten kan juist helpen om versneld het gasverbruik terug te brengen. Nu de hoofdwarmtebron van het warmtenet bij Tilburg dreigt te moeten sluiten, is het tijd om een nieuwe hoofdbron te overwegen.

Het Amernet

Momenteel zijn warmtenetten het meest gebruikte alternatief voor warmte uit gas in Brabant. Zo levert het Amernet al sinds de jaren ‘80 warmte aan inmiddels meer dan veertigduizend woningen en ongeveer vijfhonderdvijftig bedrijven in onder meer Tilburg en Breda, zodat deze geen gas nodig hebben. Vrijwel alle warmte in dit net wordt echter geleverd door de Amercentrale in Geertruidenberg; een kolencentrale.

Kolen in plaats van gas is eerder een achteruitgang dan een verbetering wat betreft CO₂-uitstoot. Nu bekend is gemaakt dat de Amercentrale voor 2025 gesloten moet zijn, worden de kolen in deze centrale nu geleidelijk vervangen door houtsnippers uit het buitenland. Of biomassa een verbetering is staat nog ter discussie, maar de bijstook kost wel 1,2 miljard euro aan subsidie. Overigens stopt volgens het regeerakkoord ook deze subsidie op korte termijn, zodat het de vraag is hoe lang de Amercentrale ook met deze geplande transformatie nog zal voortbestaan.

Duurzame warmtebronnen

Daarmee hoeft het Amerwarmtenet echter niet afgeschreven te worden. Er wordt nu al gewerkt aan nieuwe duurzame warmtebronnen in de regio om op dit net aan te sluiten. In 2016 werd de ‘Green Deal Warmtevoorziening Tilburg’ gesloten tussen de gemeente Tilburg en de lokale netbeheerders en -exploitanten, om de warmtevoorziening in Tilburg te verduurzamen. In 2045 moet Tilburg zelfs volledig klimaatneutraal zijn.

De ontwikkeling van deze nieuwe duurzame warmtebronnen, zoals geothermie, kost tijd. Er is ook op dit moment al voldoende (rest)warmte aanwezig in de regio om de warmte van de Amercentrale te vervangen. Een groot deel hiervan is afkomstig van ons afval. I Tilburg wordt bijvoorbeeld sinds eind vorig jaar energie gewonnen uit rioolslib. In Moerdijk staat een afvalenergiecentrale (AEC) die zelfs in staat is om de volledige warmtelevering van de Amercentrale over te nemen, en dit bovendien zonder enige subsidie.

Restwarmte uit afvalverwerking

Afvalverbranding wekt niet automatisch de associatie met schone energie, maar uit onderzoek is gebleken dat een gemiddelde AEC minder uitstoot dan een biomassacentrale die gebruik maakt van biomassa uit het buitenland. Daar komt bij dat niet-recyclebaar afval toch verbrand moet worden, zodat een nuttig gebruik van deze energie een bonus is. Om de AEC bij Moerdijk op het Amernet aan te sluiten, is een eenmalige particuliere investering nodig. Dit in tegenstelling tot meer dan een miljard aan overheidssubsidie voor biomassa bijstook in de Amercentrale.

Onzekere toekomst

Nu het gebruik van gas voor warmte moet worden teruggebracht, kunnen warmtenetten, zoals het Amernet, een nog voornamere rol spelen in de warmtevoorziening. Daarbij is ook een juiste invulling van de warmtelevering aan dit net van belang. De onzekere toekomst van de Amercentrale wekt de vraag op of het niet beter is om binnenkort over te schakelen op een andere hoofdwarmtebron.

Restwarmte uit bijvoorbeeld de AEC bij Moerdijk zou een onmiddellijke verbetering zijn, zowel qua duurzaamheid als financieel. De miljard aan subsidie die hier dan niet meer aan besteed hoeft te worden, kan dan worden ingezet voor de verdere ontwikkeling van duurzame lokale initiatieven. Zo kunnen er direct stappen worden gezet richting een klimaatneutraal Tilburg in 2045.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen