Column: Feministe

Foto: De Zoete Citroen

Een paar weken geleden was in het nieuws dat vrouwen structureel minder verdienen dan mannen. Dat hadden mijn zonen opgepikt. Mijn jongste (12) startte dat bewuste ontbijt met de woorden ‘Mama, jij bent feministe hè?’ Ik keek verrast op. ‘Waar kwam dat vandaan?’ Ik vroeg hem naar zijn overwegingen en toen bleek dus dat beide kinderen het nieuws hadden gevolgd, de conclusie hadden getrokken dat ik hier vast een mening over had én aan de kant van de vrouwen zou staan. Daarmee zou ik ook een feministe zijn. Ik voelde me gezien. ‘Tien punten, jongens’. Ik leer ze graag dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen. Of ik een feministe ben, liet ik in het midden. ‘Ik ben in ieder geval geëmancipeerd’, zei ik.

Wat een feit is, is dat ik zelf ook ooit ervaren heb dat ik veel minder verdiende dan een ander met een vergelijkbare positie, achtergrond en leeftijd. Toevallig wel een vrouw. Niettemin vond ik het verschil onverteerbaar. Het was rond 1998. Het ging over 10.000 gulden op jaarbasis. Nou, dat hakte er wel in hoor. ‘Hoe durfden ze!’ Ik liet er geen gras over groeien en stapte naar mijn manager. Tekst en uitleg gegeven en de belofte dat ik zou vertrekken als het verschil niet werd recht getrokken. Mijn betoog had het gewenste effect, nog dezelfde maand, midden in het jaar, werd ik in het gelijk gesteld. Bij uitzondering, maar daar had ik geen boodschap aan. Zo zie je maar, assertiviteit loont. Kom voor jezelf op!

Nog even over dat feminisme. Waarom nu dit onderwerp als we inmiddels weken verder zijn? Het komt door het Eurovisie Songfestival. Afgelopen dinsdag zat ik trouw voor de buis en ik stoorde me dit jaar echt aan de vrouwen. Natuurlijk wil elke vrouw mooi zijn (nou ja, velen van ons verwacht ik), maar de over-the-top-jurken, de vette make up, de ellenlange haren, de onwerkelijk dunne tailles, de moves, de lachjes en de kirretjes….poeh…Het lag er nu zo dik bovenop. Het maakte op mij zeer sterk de indruk dat vrouwen nog altijd  beoordeeld willen worden op hun looks en dat in 2018. Werd er een beetje treurig van.

Heb net even de definitie van feministe gecheckt. Heb er geen problemen mee als ik het blijk te zijn. Kom op dames! Laten we ons vooral ook profileren met onze inhoud, power en persoonlijkheid. En laat ik me vooral niet druk maken over het Eurovisie Songfestival. Er zijn betere redenen om je druk over te maken. Morgen zit ik weer voor de buis.

Ook te weinig salaris? Werken onder je niveau? Maak van jouw zure citroen, een zoete overwinning! Mail naar [email protected] of bel met 06-12754839 www.dezoetecitroen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen