Hoe voorkom je een tekenbeet en hoe behandel je deze?

20 jul 2023, 17:47 Nieuws
tekenbeet 915x518 1 915x518 1
Pixabay
In 2021 werd door huisartsen 25.600 keer de ziekte van Lyme vastgesteld bij patiënten die langskwamen met een rode kring of vlek, meldt het RIVM. Dat is vergelijkbaar met het aantal dat in 2017 werd geteld. Toen werd dit voor het laatst gepeild. Hoe kun je een tekenbeet behandelen en hoe je deze kan voorkomen.
Eerst het belangrijkste. Ben je gebeten door een teek? Zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk verwijdert. Hoe langer een teek blijft zitten, hoe groter de kans wordt dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Zo verwijder je een teek

  1. Gebruik een puntig pincet of een speciaal tekentangetje om de teek zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken.
  2. Trek de teek parallel aan de huid voorzichtig uit de opening, zonder de teek te draaien. In het geval van een tekentangetje, volg je deze gebruiksaanwijzing. En blijft het kopje achter in de wond? Deze zal er later vanzelf uitkomen, net als een splinter.
  3. Ontsmet het overgebleven wondje met alcohol of een joodpovidonoplossing.
  4. Noteer de datum van de beet en de plek waar je bent gebeten. Tot drie maanden na de tekenbeet kan de huid verkleuren of kun je klachten krijgen die horen bij de ziekte van Lyme.
  5. Meld je tekenbeet op Tekenradar.nl, zodat je altijd kunt terugzien waar je de beet hebt opgelopen en waardoor je andere mensen kunt alarmeren.
Heb je geen tekengereedschap bij je en is de teek nog klein en plat en heeft hij zich dus nog niet aan je bloed tegoed gedaan? Probeer ’m dan met een nagel uit je huid te halen.

Zo voorkom je een tekenbeet

Een van de mythes rondom teken is dat ze vanuit bomen op je zouden vallen. Maar teken komen niet hoger dan anderhalve meter en zitten juist in hoog gras, op dode bladeren of in de struiken. Daarnaast kunnen teken ook niet springen of vliegen, maar kunnen ze wel goed kruipen en klimmen.
Om een beet van een teek te voorkomen, mijd je dus het liefst dichte natuur en blijf je beter op het wandelpad. Nauwsluitende kleding dragen helpt ook en kinderen dekken beter hun hoofd af aangezien teken kinderen graag in hun hoofd en nek bijten. Draag dus ook dichte schoenen, lange mouwen en liefst een broek met lange pijpen. Om je echt goed te beschermen, kun je ook je broekspijpen in je sokken stoppen.
Daarnaast kun je een insectenwerend middel opsmeren waar DEET in zit en kun je kleding doordrenken met het insectenwerende middel Permitrine of ook inspuiten met een middel met DEET.

Dit kun je nog meer doen na een tekenbeet

Vermoed jij dat je een tekenbeet bent tegengekomen op je huid, maar krijg je de teek er niet uit en kan het al langer geleden zijn dat je bent gebeten? Bezoek in dat geval altijd een huisarts, die je kan helpen met de beet. Mocht het nodig zijn, dan kan de huisarts antibiotica voorschrijven die helpen om de ziekte van Lyme te behandelen.
Bron: Radar