Is het nog rendabel om voor zonnepanelen te kiezen?

Foto: Pexel

De laatste tijd is er veel te doen over zonnepanelen. Energiebedrijven brengen steeds vaker kosten in rekening voor het terugleveren van stroom, terwijl je daar eerder als eigenaar van zonnepanelen juist een vergoeding voor kreeg. Krijg je nog wel een vergoeding dan is die veel lager dan voorheen. Daardoor duurt het langer voordat je de aanschaf- en installatiekosten van je panelen hebt terugverdiend. Dit zorgt ervoor dat de animo om ze te laten plaatsen flink is gedaald. Duurde het eerder soms een half jaar of langer voordat je aan de beurt was, begin 2024 is de kans groot dat de monteur volgende week al bij je voor de deur kan staan.

Zonnepanelen blijven een goede investering

Ondanks dat de vergoeding voor het leveren van stroom die je zelf niet nodig hebt niet meer zo lucratief is als voorheen, blijft het zeker de moeite waard om te kiezen voor zonnepanelen in Tilburg. Ook als je de stroom alleen voor je eigen huishouden gebruikt en zelfs als je moet betalen voor het terugleveren van stroom, kun je de investering binnen ongeveer 7 jaar terugverdienen. Daarna zullen de panelen nog ongeveer 18 jaar dienstdoen voordat ze moeten worden vervangen. De levensduur van zonnepanelen ligt namelijk op gemiddeld 25 jaar. Daar komt bij dat de producenten van de panelen natuurlijk ook niet stilzitten. Zij blijven hun product door ontwikkelen. Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de levensduur in de toekomst nog verder kan worden verlengd. In veel gevallen kan een huishouden voldoende stroom opwekken voor eigen gebruik, zeker in de zomer, maar vaak ook in de wintermaanden.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn natuurlijk het meest rendabel als ze op het zuiden kunnen worden geplaatst. Dan is de opbrengst het hoogst omdat ze de meeste zon vangen. Maar ook als je dak op het zuidwesten of zuidoosten is gevestigd is de opbrengst in veel gevallen nog voldoende. Als het dak op het noorden uitkijkt dan zal de opbrengst minder zijn. Je kunt een deskundige laten uitrekenen of het desondanks toch rendabel is om de panelen te laten plaatsen. De opbrengst zal na verloop van jaren wat minder worden omdat de panelen ouder worden. Je kunt de hoeveelheid opgewekte energie wel iets omhoog krijgen door de panelen jaarlijks schoon te maken of dit te laten doen. Ook kunnen zonnepanelen worden bewerkt met een speciale vuilafstotende coating om de opbrengst verder te optimaliseren.

Zonnepanelen op de grond

Zonnepanelen zijn het meest rendabel als ze op het dak van een huis of ander gebouw worden geplaatst. Het is echter ook mogelijk om ze op de grond te plaatsen. Heb je een grote tuin en is het dak van je huis niet geschikt, dan kun je dit dus overwegen. De kosten zijn wel hoger, omdat er langere kabels moeten worden getrokken om de opgewekte stroom naar de omvormer in de woning te leiden die ervoor zorgt dat de stroom ook daadwerkelijk kan worden gebruikt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen