Zeldzame code rood voor storm Poly

Foto: Archief

Het komt niet vaak voor dat het KNMI het zwaarste weeralarm, code rood, afgeeft zoals woensdag voor storm Poly. Het gebeurt gemiddeld een of twee keer per jaar. Dit jaar is het de eerste keer. Door op tijd te waarschuwen voor gevaarlijk weer kunnen mensen volgens het KNMI zich goed voorbereiden.

Het KNMI geeft kleurcodes groen, geel, oranje en rood af om de impact van het weer aan te geven. Dat gebeurt voor allerlei windtypes, neerslag, temperatuur en onweersbuien. Code groen betekent dat er geen bijzonderheden zijn. Bij code geel wordt gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijk weer. Daarbij raadt het KNMI mensen aan om op te letten als ze bijvoorbeeld met de auto onderweg zijn. De code kan zo’n 48 uur van tevoren worden afgegeven.

Met code oranje waarschuwt het weerinstituut voor gevaarlijk of extreem weer, waarbij de kans op schade, letsel of overlast groot is. De code kan 24 uur van tevoren worden afgegeven. Bij rood wordt extreem weer verwacht, zoals de zware zomerstorm Poly die woensdag over een deel van Nederland raast. Daarbij kan het weer volgens het KNMI voor “zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn”.

Bij code rood voor storm waarschuwt het KNMI voor onder meer omwaaiende bomen en rondvliegende voorwerpen zoals dakpannen en tuinstoelen. Ook wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Rijkswaterstaat roept in sommige situaties automobilisten op om niet de weg op te gaan, omdat de kans op ongelukken te groot is. Aangeraden wordt om thuis te werken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen