Dit is waarom friet steeds duurder wordt

Foto: Pixabay

Gaat jouw maag al knorren zodra je verse friet ruikt? Begrijpelijk, maar helaas slaat de inflatie jouw geliefde snack niet over. De Hollandse aardappelen waarvan friet wordt gesneden, zijn namelijk in anderhalf jaar tijd in prijs verdubbelt. En dat leidt weer tot hogere kosten voor jouw patatje van de snackbar óf uit eigen frituur.  De oorzaak? De droge zomer, hoge energieprijzen en de stijgende vraag naar deze frietaardappelen, meldt NU.nl.

Historische prijs
Waar je in 2021 nog 10 tot 15 euro betaalde voor 100 kilo, worden de aardappelen nu voor ongeveer 30 euro per 100 kilo verkocht. Een historische prijs, waardoor eigenaren van snackbars en cafetaria’s met hun handen in het haar zitten. De gestegen prijs voor de dure aardappelen gaat namelijk ook in de voorgebakken friet zitten. Zo betalen frituurders inmiddels al snel 17 euro voor 10 kilo voorgebakken friet. Dat was enige tijd geleden nog 10 euro.

Wat kost een bakje friet?
Volgens Frans van Rooij van frituurdersvereniging ProFi is de prijs voor een bakje friet ‘slechts’ 20 procent omhoog gegooid, naar zo’n 2,50 euro. Maar dat drukt de kosten niet, want ook de energiekosten zijn fors omhoog gegaan. ‘Uit vrees voor wegblijvende klanten, worden prijzen bij de friettent maar beperkt verhoogd. Eigenlijk moeten ze harder omhoog, maar ondernemers zijn voorzichtig met prijsverhogingen. Alleen cafetaria’s of snackbars die veel vaste klanten hebben, durven het aan om een euro extra te vragen voor een frietje’, aldus Van Rooij.

Bron: Radar

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen