Plantvlakken begin 2023 opgeknapt

Foto: Gemeente Tilburg

De gemeente werkt samen met aannemers aan een groenere, klimaatbestendige en biodiverse stad. De komende maanden gaan zij aan de slag met het opknappen en opnieuw inrichten van plantvakken in de gemeente. Het gaat om plantvakken waar de planten slecht groeien.

Plantvlakken zijn delen in een straat waar veel plantjes bij elkaar staan. Vaak zijn de vakken afgezet met een border of een hekje.

Biodiversiteit en klimaat

De gemeente kijkt bij welke plantvakken de planten niet goed groeien. Bij de nieuwe inrichting van de plantvakken wordt er dieper gegraven, waardoor water makkelijker weg kan. Hierdoor is er minder risico op wateroverlast. En doordat de bodem het water voor de planten vasthoudt, is ook de kans op droogte tijdens hete zomers minder groot. Natuurlijk kiest de gemeente voor verschillende plantensoorten om zo meer en meer vogels en insecten aan te trekken. Zo wordt de biodiversiteit binnen de gemeente vergroot en wordt de gemeente klimaatbestendiger.

Globale planning

In december 2022 is begonnen met het gereedmaken van de plantvakken. Van januari t/m maart 2023 wordt het nieuwe groen aangeplant. De verwachting is dat de werkzaamheden in april helemaal klaar zijn.

Tilburg klimaatbestendiger?

Inwoners die tips willen om Tilburg klimaatbestendiger te maken, kunnen de site duurzamertilburg.nl bezoeken. Voor inspiratie, tips en subsidies.

Groene muur

De muur aan de voorkant van een huis kan bijvoorbeeld een perfecte tuin worden. In plaats van planten op de grond is het mogelijk om klimplanten tegen een muur te laten groeien. Een groene muur zorgt voor extra verkoeling in warme perioden. En het dempt ook geluiden van buiten. En het ziet er mooi uit. Een extra voordeel is dat de gemeente subsidies geeft voor het aanplanten van gevelgroen. Meer informatie staat op de pagina ‘subsidie klimaatbestendig tilburg’ op deze site.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen