Vuurwerk, dat geeft stress bij huisdieren

Foto: Pixabay

Hoewel er op sommige plekken al maanden vuurwerk afgestoken wordt, komt het officiële en legale moment, namelijk de jaarwisseling, weer inzicht. Zowel bij onweer als bij vuurwerk is er sprake van een plotseling en hard geluid. Dit kan bij (huis)dieren angst veroorzaken. Katten kruipen vaak onder het bed, terwijl honden heel uiteenlopend kunnen reageren.

Erg vervelend, maar met een aantal handige tips en tricks kun je de angst bij jouw dier misschien voorkomen en/of verminderen. Het beste is om bij de opvoeding al rekening te houden met een mogelijke angst voor vuurwerk. Gedragstherapie werkt namelijk op de lange termijn het beste.

Cursussen
Voor honden en katten worden er verschillende cursussen aangeboden speciaal gericht op vuurwerk en onweer, maar in de meeste puppycursussen wordt hier ook aandacht aan besteed. Ook zijn er cd’s op de markt met vuurwerkgeluiden die je thuis kunt opzetten om zo je huisdier al vroeg kennis te laten maken met deze harde geluiden.

Overvallen door angst
Helaas kan het ook voorkomen dat je als ‘baasje’ wordt overvallen door de angst van je huisdier. Misschien heb je het dier pas net of is de angst plots ontstaan of toegenomen. In dat geval zijn hieronder een aantal tips waar je misschien wat aan kunt hebben.

Probeer jezelf normaal te gedragen
Laat zien dat je zelf niet bang bent. Besteed zo weinig mogelijk aandacht aan wat er in je omgeving te zien of te horen is. Zorg voor een rustige omgeving.

Houd deuren en ramen gesloten.
Doe waar mogelijk de gordijnen dicht. Staat het hok van bijvoorbeeld je konijn buiten? Plaats deze rond oud & nieuw dan binnen of in de schuur.

Laat je huisdier (liefs) niet alleen thuis
Geef het dier rust. De plaats die het dier uitkiest is een plaats waar het zich het veiligst voelt. Probeer het dier dus niet tegen zijn zin ergens vandaan te halen.

Zorg voor afleiding
Zet een rustig muziekje op of laat de televisie aan staan.

Zorg ervoor dat je huisdier goed geïdentificeerd is
Mocht je huisdier toch de benen nemen, dan is met een goede identificatie (chip) voor anderen meteen duidelijk waar het dier thuishoort.

Houd katten op oudejaars- en nieuwjaarsdag de hele dag binnen

  • Neem op oudejaarsdag maatregelen voor het uitlaten van de hond
  • Vermijd momenten en plaatsen waar vuurwerk afgestoken wordt en zorg dat de hond niet plotseling kan ontsnappen. Een aantal minuten voor middennacht is het over het algemeen vrij rustig buiten, kies bijvoorbeeld dit moment om de hond nog even snel uit te laten.

Informeer bij jouw dierenarts
Over het algemeen zijn dierenartsen er geen voorstanders van, maar er is medicatie op de markt die het dier kunnen kalmeren. Bespreek de eventuele mogelijkheden.

Geef je huisdier nooit medicatie zonder dat je dit met de dierenarts hebt besproken!

Maak het bespreekbaar
Ook als je zelf geen huisdieren hebt, kun je iets aan bovenstaande tips hebben. Steek even geen vuurwerk af als je ziet dat er iemand met een hond aankomt, jaag dieren niet op en het belangrijkste; bespreek dit ook met de kinderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen