Waterschap: dalende grondwaterstanden door aanhoudend droog weer

Foto: Pixabay

Waterschap Brabantse Delta maakt zich zorgen over dalende grondwaterstanden en droogte, nu het al vier weken nauwelijks heeft geregend.

Niet afvoeren, maar vasthouden

Na een zeer natte februarimaand is er al enkele weken weinig neerslag gevallen. Hierdoor zijn de grondwaterstanden snel gedaald naar normale tot lager dan normale waarden. Als er teveel water is, kan het waterschap het afvoeren via stuwen en gemalen. Maar als er te weinig water is, kan het waterschap dat niet zomaar overal aanvoeren. Het is dus belangrijk dat we zuinig omgaan met ons water. Daarom is niet langer alleen het afvoeren van water, maar vooral het vasthouden van water het doel. Zo wordt het grondwater aangevuld.

Droog voorjaar

Afgelopen jaren hebben we vaker te maken gehad met een droog voorjaar. In maart 2021 viel de helft van de normale hoeveelheid regen. Daarna waren de neerslagcijfers in april en mei gemiddeld en volgde een relatief normale zomer. Water vasthouden zorgt ervoor dat het gebied minder kwetsbaar is voor droogte. Landbouwers hebben in dit seizoen veel hinder van sproeiverboden. Zij zaaien hun akkers in en grasland heeft ook water nodig om te groeien. Waterschappen en boerenorganisaties werken hard aan maatregelen om water langer vast te kunnen houden nu het steeds vaker droog is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen