Adviesprijs liter benzine komt voor het eerst boven de 2,20 euro

Foto: Pixabay

De Nederlandse adviesprijs voor benzine komt voor het eerst boven de 2,20 euro per liter.

Dat meldt consumentencollectief UnitedConsumers dat dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt. Vanwege de invasie in Oekraïne zijn de olieprijzen wereldwijd flink opgelopen en de oliesector rekent dat door in de tarieven voor automobilisten.

Voor een liter Euro95 (E10) gaat de gemiddelde advies prijs in een keer met 1,4 cent omhoog, werd donderdagavond bekend. Met ingang van vrijdag gaat het dan om 2,213 euro. Voor diesel bedraagt de adviesprijs dan 1,890 euro en voor lpg 1,158 euro.

Tanken wordt al langer steeds duurder. Dat komt onder meer door de grote vraag naar brandstof die wordt veroorzaakt door het economisch herstel uit de coronacrisis. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland er al een tijd voor blijven passen om de oliekraan flink extra open te zetten.

De adviesprijs hoeft overigens vrijwel alleen maar langs de snelweg te worden betaald. Langs kleinere wegen geven tankstations de nodige kortingen. Bij diverse goedkope pompen is het daardoor nog mogelijk om voor minder dan 2 euro per liter te tanken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen