Experts voorspellen toename in bijtincidenten met honden deze zomer

Foto: Pixabay

Wie draait op voor de dierenartskosten? En wie is er aansprakelijk als jouw hond een andere hond bijt of andersom?

Meer honden door corona

Het aantal huisdierbaasjes is enorm gestegen tijdens de coronamaanden: bijna één op de tien Nederlanders schafte een huisdier aan. Thuiswerken is de norm en tijd voor de nieuwe pup was er voldoende. Maar een puppycursus volgen? Dat ging door de coronamaatregelen amper. Niet iedereen is ervaren genoeg om een pup goed op te voeden. Experts van brancheorganisaties Dibevo en SPDD vrezen daarom voor een toename in het aantal bijtincidenten. Maar wie draait op voor de dierenartskosten? En wie is er aansprakelijk als jouw hond een andere hond bijt of andersom?

Bijtincidenten voornaamste angst

Door de versoepelingen rondom de coronamaatregelen verwachten experts, zoals hondentrainers en brancheorganisaties een grote toename in het aantal bijtincidenten. Doordat honden vaak minder goed zijn gesocialiseerd, is de kans dat zij andere honden (of mensen) bijten groter. Een stijging in het aantal dierenartsbezoeken is daarom te verwachten. Henk van Houwelingen van brancheorganisatie Dibevo: “Wij hebben gezien dat hondenscholen ten tijde van de lockdown werden gesloten en dat training slechts zeer beperkt mogelijk was. Dat leidde ertoe dat veel pups in de belangrijke inprentingsfase geen training kregen, evenals de eigenaar die voor het eerst een hond heeft. Hierdoor zijn er meer honden die niet goed luisteren, met als mogelijk gevolg meer bijtincidenten.”

Tsunami aan gedragsproblemen

De hond die het letsel veroorzaakte krijgt vaak de schuld, terwijl dit vaak voorkomen had kunnen worden. Dit heeft de nodige gevolgen, zoals uithuisplaatsing of euthanasie. Brancheorganisatie voor diergedragsdeskundigen SPPD: “Door de explosieve toename van de hondenpopulatie in de coronaperiode, de socialisatie die veel honden hierdoor niet óf onvoldoende hebben meegemaakt en de aanschaf van honden via de broodfokkanalen, is er op dit moment een tsunami aan ernstige gedragsproblemen bij honden.”

Baasje is altijd aansprakelijk

De gebeten hond wordt na een bijtincident vaak naar de dierenarts gebracht. Afhankelijk van de situatie kunnen de dierenartskosten op het baasje van de bijtende hond verhaald worden. Het baasje van de bijtende hond is namelijk wettelijk aansprakelijk. Wanneer de hond zelf verongelukt, bijvoorbeeld door een nare val, moeten dierenartskosten vaak uit eigen zak betaald worden, tenzij het baasje van de hond een huisdierverzekering heeft afgesloten. Betreft het slachtoffer met letsel een persoon? Dan dekt de zorgverzekering de (eventuele) zorgkosten. Nalatigheid of een ongeval met de hond door eigen schuld wordt meestal niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. De schuld ligt bijvoorbeeld bij het baasje wanneer zijn of haar loslopende hond een incident veroorzaakt in een gebied waar honden aangelijnd moeten zijn. Eventuele schade- of letselkosten moeten dan door het baasje zelf worden vergoed.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen