Lachgasverbod in twee gebieden

Foto: Gemeente Tilburg

Het recreatief gebruik van lachgas is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit zorgt voor overlast en onveilige verkeerssituaties. Daarom geldt sinds deze week een lachgasverbod in twee gebieden in Tilburg.

Recreatief gebruik van lachgas is het gebruik van lachgas als partydrug. Het gas zit meestal in zilverkleurige gaspatronen, die zijn bedoeld voor professioneel gebruik zoals in slagroomspuitbussen.

Er wordt gewerkt aan landelijke regelgeving rond lachgas. Maar die is uitgesteld tot zeker het voorjaar van 2022. Daarom neemt de gemeente Tilburg het recreatief lachgasgebruik nu al op in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Hierdoor kan het college van B&W gebieden aanwijzen waar het verboden is om recreatief lachgas te gebruiken. Het is daar ook verboden lachgas bij zich te hebben, in bijvoorbeeld tanks of ampullen. Daarnaast is het verboden om lachgas te verkopen in grote delen van Tilburg en rond evenementen.

Gebied

Het recreatief lachgasverbod gaat voorlopig gelden in twee gebieden in Tilburg. De keuze voor deze gebieden is gebaseerd op politiemeldingen. Als er op andere plekken eveneens overlast ontstaat, kan het college die gebieden ook aanwijzen. De verkoop van lachgas is behalve in deze twee gebieden ook verboden rond evenemententerreinen waar op dat moment evenementen plaatsvinden.

Gebied 1 omvat alle straten en wateren tussen:
Burgemeester Letschertweg (gedeelte tussen kruising Bredaseweg en Wilhelminakanaal), Wilhelminakanaal, Midden-Brabantweg, Burgemeester Bechtweg, Kalverstraat, Noorderplas,  De Baggerweg, Vlashoflaan, Centaurusweg, Wilhelminakanaal, A58, Katsbogten, La Défense, De Katsbogte (Surfplas), Droogdokkeneiland, Maidstone, Blaakweg, Oude Rielsweg, Oude Rielsebaan, Marga Klompéweg, Bels Lijntje en Bredaseweg.

Gebied 2 Vossenberg omvat alle straten tussen:
Hermesstraat, Oudenstaart, Zeusstraat, Heliosstraat, Minosstraat, Kronosstraat, Pallasstraat, Dongenseweg, Wielevenweg, Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg en Wilhelminakanaal.

De gebieden zijn te zien op deze plattegrond.

Melden

Ervaart u overlast of vervuiling door lachgasgebruik, dan kunt dit melden via de Fixi-app of via www.fixi.nl.
Ziet u gevaarlijke situaties? Bel de politie via 0900-8844 of bij spoed 112.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen