Taxusinzameling Taxus Taxi komt door koud voorjaar langzaam op gang

Foto: Taxustaxi

De taxusinzameling door stichting Taxus Taxi is al weer enkele weken aan de gang, maar het koude voorjaar laat haar sporen na.

Taxus Taxi traag op gang

De Taxusinzameling 2021 is inmiddels alweer enkele weken geleden van start gegaan. Normaal gezien draait Stichting Taxus Taxi vanaf begin juni op volle toeren. Dit jaar ligt dat net even anders. Voor de taxusinzameling is de stichting namelijk voor een groot deel afhankelijk van de weersomstandigheden. Het koude voorjaar heeft gezorgd voor een fikse achterstand in de groei van de taxushagen. Mogelijk zal Taxus Taxi het dit jaar dus met minder oogst moeten doen dan andere jaren. Het verschil kan nog wel worden gemaakt in het aantal mensen dat meedoet aan de inzameling! De oproep is dan ook aan zoveel mogelijk mensen om hun verse taxustakjes aan de stichting te doneren.

Een kind kan de was doen

Voor wie denkt dat het ‘schoon’ aanleveren van taxussnoeisel een hele klus is, die heeft het mis. Een beperkte hoeveelheid stenen en zand zijn voor de stichting namelijk geen enkel probleem. Na de inzameling reinigt Taxus Taxi het snoeisel nog, waardoor stenen en zand uit het verse groen worden gefilterd. Ook hier en daar een blaadje van een andere plant of boom vormt geen belemmering voor deelname. Meestal is het meer dan voldoende als je voor het snoeien de hark langs de haag haalt om het oude bomenblad even weg te vegen. Dat wat er dan nog tussen zit, haalt de stichting er zoveel als mogelijk nog tussen uit. Als stelregel hanteert Taxus Taxi dat een vervuiling van 5% nog steeds acceptabel is.

Water in de strijd tegen kanker

Wilt jij ook deelnemen aan de strijd tegen kanker? Dan kan een beetje liefde voor je tuin dit jaar al een extra groot verschil maken! Op dit moment zijn de weersomstandigheden voor de taxus namelijk perfect om nog even een flinke groeispurt in te zetten. Naast een lekker warm zonnetje heeft de taxus daarvoor ook water nodig. Als je de komende week bijvoorbeeld 1 douchebeurt overslaat en dit water doneert aan je taxushaag, kan dit al een groot verschil maken in de hoeveelheid taxussnoeisel die je in de strijd tegen kanker kunt doneren!

Ophaalverzoek indienen

Evenals andere jaren worden ook in 2021 weer gratis materialen verstrekt door Taxus Taxi. Een speciale Taxus Taxi Tas of -Grondzeil kun je gratis ophalen bij de Boerenbond aan de Meerstoel of bij Den Ouden aan de Statendamweg. Wie zijn of haar taxushaag gaat snoeien kan via de tweede link onderaan dit artikel een ophaalverzoek indienen. De stichting kan het snoeisel gratis bij je thuis komen ophalen bij een minimum hoeveelheid van 15 kilo. Heb je minder snoeisel, dan kun je dit ook afgeven bij Den Ouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen