Nieuwe duurzame werkplaats BAT en Sportbedrijf

Foto: Gemeente Tilburg

Het Brabants Afvalteam (BAT) en het Sportbedrijf hebben een nieuwe, gezamenlijke werkplaats aan de Ceramstraat. De oude werkplaats van het BAT en de werkplaats van het Sportbedrijf aan de Bernard Leenestraat voldeden niet meer aan de eisen voor een veilig en efficiënt gebouw.

Er is besloten om voor beide afdelingen samen één gezamenlijke duurzame werkplaats en stalling voor de voertuigen te maken.
De bouw startte in 2016 en is nu klaar. Vanwege de geldende coronamaatregelen is het gebouw in kleine kring geopend. Om de nieuwe werkplaats toch te laten zien, is er een video gemaakt.

Duurzaam en circulair

Bij de bouw van de werkplaats was er veel aandacht voor duurzaamheid. Op het dak liggen sedum plantjes. Dat vangt water op tijdens flinke buien, waardoor er minder water direct richting het riool gaat. Het helpt tegen wateroverlast en zorgt ervoor dat de temperatuur minder stijgt tijdens hete dagen. Daarnaast is het goed voor bijen, insecten en vogels. Ook liggen er 600 zonnepanelen op het dak voor de energievoorziening van het gebouw. De werkplaats wordt aardgasvrij verwarmd door middel van een warmtepompinstallatie. Het water wordt elektrisch verwarmd.

Functionaliteit

De nieuwe werkplaats is geen standaard gebouw geworden. De inzamelvoertuigen van het BAT en het materieel van het Sportbedrijf kunnen er onderhouden worden. Ook het materieel voor de buitensport accommodaties worden er gestald. Er zijn 2 wasstraten, een constructiewerkplaats en een magazijn voor onderdelen en kleding. Vanuit de kantoorruimtes en het magazijn is er zicht op de werkplaats in verband met de veiligheid.

Wethouder Oscar Dusschooten (Maatschappelijk vastgoed) vindt het een logische keuze dat het BAT en het Sportbedrijf de werkplaats delen. “Hierdoor kunnen ze efficiënt en effectief werken. In een omgeving die helemaal van deze tijd is en die ook nog eens voldoet aan alle duurzaamheidseisen. We hebben een prachtige nieuwe locatie voor BAT en het Sportbedrijf.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen